АВТО-МОТО 

Кои страни са най-подходящи за автомобилно пътешествие

Прочутата британска компания Veygo, специализирана в автомобилното застраховане и отдаване на коли под наем, проведе проучване и състави рейтинг на най-добрите страни в света за пътуване с автомобил. Бяха взети предвид много критерии – качество на пътната настилка, наличие на добър мобилен интернет, цена на горивото и на двуседмичен наем на кола, красотата на ландшафта и общата безопасност по пътищата (включително смъртност при ПТП на 100 000 души).

Качеството и нивото на всички показатели бяха оценени по 100-степенна скала. И изненадващото е, че сред всички проучени 41 икономически развити държави, нито една не събра максимален брой точки. Може би критериите са били твърде високи или пък хората все още има какво да направят по отношение на по-удобни и по-безопасни пътища.

Едва ли може да познаете коя страна спечели общото състезание. Оказа се, че днес най-удобната държава за автомобилно пътешествие е Италия. От крайбрежните рибарски селища до заснежените планини със своите огледални езера, тя има толкова висококачествена и удобна пътна инфраструктура, че изпреварва доста по-развити икономики. Топ 10 се допълва от САЩ, Япония, Испания, Канада, Австралия, ОАЕ, Германия, Франция и Мексико.

Между другото, влизането на Мексико в челната десетка също изглежда доста изненадващо. Страната обаче взима челно място главно поради ниските цени на горивото, на настаняването и вземането на автомобил под наем и отличното състояние на пътищата.

Оказа се също така, че най-евтините държави за пътуване с кола са разположени в Европа. И победителят тук също не е очевиден – Латвия. Именно тази страна обаче, в съчетание между цените на отдаване на коли под наем, на горивото, на хотелите, красотата на пейзажа, архитектурата и качеството на пътната инфраструктура предлага най-добри резултати. След нея се нареждат Литва, Турция, Полша и Словакия.

Всъщност, ако искате да направите по-дълго пътуване с кола, може да преминете през четири от петте страни. Започвайки от Латвия, след това Литва, а после през Полша и Словакия, може да се насладите на най-добрата комбинация от цена/качество на пътуването с автомобил.

От гледна точка на пътната безопасност бяха давани оценки по няколко критерия – качеството на пътната настилка, общото състояние на пътната инфраструктура, поведението на участниците в движението и смъртността при ПТП.

Петте победителя в тази класация са любопитни, тъй като Германия и Япония, страни, за които се предполага, че са известни със своята пътна безопасност, не попадат сред тях. „Най-нерискови“ също са пет европейски държави. Две от тях са скандинавски – Норвегия (първо място) и Швеция (трето). Второ място е за Швейцария, а на четвърто и пето се нареждат съответно Великобритания и Холандия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ