СВЕТЪТ 

Туск: Кратко отлагане на Брекзит, само ако Мей прокара сделката през парламента

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ЕС ще даде на Великобритания само кратко отлагане на Брекзит, ако депутатите прокарат сделката за Брекзит през следващата седмица, пише „Гардиън“.

От думите му става ясно, че британските депутати са изправени пред два избора: прокарват сделката на Мей през следващата седмица или Брекзит без споразумение.

На пресконференция Туск потвърди, че днес е получил писмото на премиера Тереза Мей. Той разкри, че е разговарял с британския лидер преди малко. Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни. На фона на провежданите консултации Туск заяви, че ще бъде възможно само кратко отлагане на Брекзит.

Ако има положително гласуване в Камарата на общините през следващата седмица, отлагането може да бъде финализирано с писмена процедура, каза председателят на Европейския съвет. Той добави, че ако е необходимо, ще свика извънредна среща на върха през следващата седмица.

Туск повтори, че сделката за Брекзит няма да бъде предоговаряна. Той не изключи напълно дълго отлагане на Брекзит.

По-рано беше разпространен документ, който показва, че Европейската комисия иска отлагане на Брекзит до 23 май или до края на 2019 г. Междувременно в парламента в Лондон бе свикано извънредно заседание за обсъждане на брекзит.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ