ЗДРАВЕТО 

Как можем да спрем кървенето от носа?

Кървенето от носа (епистаксис) е безобидно в повечето случаи. Среща се и при деца, и при възрастни, като причините в двете групи са различни. Случаите варират от незначителни до много тежки кръвоизливи. В повечето случаи кървенето се провокира в предната част на носа върху преградата. Преградата е мембраната, която разделя носа на две половини. Мястото е богато кръвоснабдено.

Повърхността е тънка, а кръвоносните съдове са много близо до нея. Ако често ви тече кръв от носа, вземете следните мерки: избягвайте травми на носа и не човъркайте често в него; лекувайте всяко заболяване, което може да причини кръвотечение от носа; снабдете се с овлажнител за помещения или използвайте спрей с физиологичен разтвор, за да овлажнявате носната лигавица. Ако живеете в сух климат или на голяма надморска височина, помислете как да защитите лигавицата в предната част на носа с някакъв вазелин.

В повечето случаи кървенето спира след няколко минути. Ето какво да направите: седнете и наведете напред главата. Дръжте меката долна част на носа си за 10 минути, докато дишате през устата. Ако кървенето спре и след това се върне, задръжте носа си за още 10 минути. Това ще позволи на кръвта да се съсири. Вземете торбичка с лед от фризера (или плик със замразена храна) и я сложете като компрес отгоре на носа. Помага и смучене на парче лед. Не духайте носа 12 часа, след като кървенето е спряло. Това ще помогне на засъхналата кръв да остане на мястото на разраняването. Не гълтайте кръвта. Това може да причини гадене, повръщане, а също и да прикрие по-голяма загуба на кръв.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ