ЛИЦАТА 

Баба Пепа – най-възрастната европейка, духна 116 свещи

Мария Джузепа Робучи или баба Пепа, както я наричат всички в родното й градче Поджо Империале в Южна Италия, духна вчера 116 свещи. Според статистиците в Европа в момента старицата е най-възрастната жителка на Стария континент. В световната класация пък на дълголетниците тя е втора, на няма и три месеца „разстояние“ от заемащата първото място японка Кане Танака, която е родена на 3 януари 1903 г.

Съгражданите на баба Пепа отпразнуваха рождения й ден с мощен асов купон, още повече, че в Поджо Империале открай време я познава и тачи мало и голямо. Няма начин, след като през целия си живот тя е била кръчмарка – заедно със съпруга си Никола Нарджизо, който умира през 1982 г., Мария Джузепа е държала кафенето на централния площад в градчето. Независимо от неговата кончина и натрупаните години, тя продължава да работи още доста време, като лично отваря кафенето рано всяка сутрин.

Що се отнася до рецептата за дълголетие на старицата, то тя е само една – да се яде по малко и само здравословна храна, като от време на време може да се пийва чаша червено вино. Дали защото се е придържала яко към това правило, но баба Пепа до 100-те си години не била ходила никога на доктор. За пръв път влиза в болница на 111 години, след като пада лошо и се налага операция на бедрената й кост. През 2017 г пак с хирургическа намеса й отстраняват доброкачествено образувание на гърдата.

На купона по повод 116-те години на най-възрастната европейка присъстваха и нейните пет деца – три момчета и две момичета. Най-голямото й момче е на 90 години, а най-малкото й момиче – на 75 г. На 85 години е другата дъщеря на баба Пепа – Николета, която е монахиня.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ