Home » Свят » Роберт Голоб победи трикратния министър-председател Янез Янша на изборите в Словения

Роберт Голоб победи трикратния министър-председател Янез Янша на изборите в Словения

Сподели новината

Политическият новак – либералът Роберт Голоб, победи трикратния министър-председател на Словения – консерватора Янез Янша, на парламентарните избори в неделя, отбелязва телевизия Франс 24.

Партията на Голоб „Движение Свобода“, създадена едва през януари, спечели 34,5 процента от гласовете вчера, докато управлявалата досега Словенска демократическа партия на Янша получи 23,6 на сто, след преброяване на почти всички гласове в двумилионна Словения.

Опозицията обвинява Янез Янша, че откакто се върна на власт през 2020 г., опитва да подкопае демократичните институции и свободата на медиите.

"Нашата цел е постигната: победа, която ще ни позволи да върнем страната към свободата", заяви Голоб пред ликуващите си поддръжници късно в неделя.

"Хората искат промени и изразиха доверието си в нас като единствените, които могат да донесат тези промени", каза той по-рано чрез живо предаване от дома си, където е в изолация, защото е заразен с КОВИД-19.

Петдесет и петгодишният бивш мениджър на енергийна компания обеща да възстанови "нормалността", след като обяви изборите за "референдум за демокрацията".

Политическият анализатор Миха Ковач заяви, че гражданското общество и по-специално по-младите избиратели са се били мобилизирали. Анализаторите очакваха повишена избирателна активност и обръщане на избирателите срещу стила на Янша, отбелязва Франс 24.

Избирателната активност възлезе на около 70 процента от 1,7 млн. избиратели – значително по-висока от 52-та процента на последните парламентарни избори през 2018 г., припомня медията.

"Изборите бяха вот срещу Янша", каза Миха Ковач. "Срещу Словения, поела по унгарския път, срещу нелибералната демокрация в Словения, срещу завземането на обществената телевизия от правителството, срещу контрола върху съдебната система", посочи той.

Но анализаторът предупреди, че „Движение Свобода“ няма управленски опит, въпреки че би могла да си партнира с по-опитните „Социалдемократи“ (СД), които получиха 6,7 процента от гласовете при почти изцяло преброени бюлетини.

Шейсет и тригодишният Янез Янша, почитател на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, водеше кампанията си с обещания за стабилност.

"Пред новото правителство стоят много предизвикателства, но по време на нашия мандат ние поставихме солидна основа“, каза Янша късно снощи.

"Лесно е да се плащат билбордове, да имаш подкрепата на всички медии и на т.нар. гражданско общество. Но след това идват тежката работа и предизвикателствата и там нищо от това не може да ти помогне", предупреди досегашният премиер.

Урош Есих – колумнист в един от водещите словенски ежедневници "Дело", заяви пред АФП преди изборите, че те представляват "точка на пречупване", в която се сблъскват "либерални и нелиберални политически сили".

Възходът на Голоб започна, когато през януари той пое малката зелена партия без места в парламента и я преименува на „Движение Свобода“. Голоб се възползва от протестите, които се развихриха след идването на власт на Янша, тъй като десетки хиляди хора редовно присъстваха на антиправителствени митинги, отбелязва Франс 24.

Имиджът на Янша беше накърнен от споровете с Брюксел заради действията му за спиране на финансирането на националната информационна агенция и за протакане на назначаването на прокурори в новата Европейска прокуратура.

Нахлуването на Русия в Украйна не заемаше централно място в предизборната кампания в Словения, въпреки че Янша беше сред първите чуждестранни лидери, които пътуваха до Киев на 15 март.

Янез Янша бе министър-председател на Словения и в периода 2004-2008 г. и 2012-2013 г. Само година след втория си премиерски мандат обаче той беше принуден да напусне поста си заради корупционен скандал. През 2014 година той бе осъден на две години затвор за взимане на два милиона евро във връзка със сделка за покупка на бронирани коли от финландската компания "Патриа" през 2006 година. Янша излежа шест месеца, докато Конституционният съд не нареди нов съдебен процес, който така и не се състоя, тъй като десетгодишният срок за давност изтече. През 2020 година Янша отново стана премиер.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар