ЛИЦАТА 

100-годишната баба Цветана разкри каква е тайната на дълголетието

В пловдивското село Труд най-възрастният читател на библиотеката в читалище „Светлина” е 100-годишната Цветана Гуджева. Тази година тя посреща 101-вата пролет в своя живот, съобщава bTV. Така преди 5 години Светла Божилова вижда за първи път баба Цветана на прага на библиотеката. Тогава възрастната жена влиза в читалище „Светлина”, за да си вземе за първи път книги.

Цветана Гуджева остава без родители още като дете. Успява да завърши само III клас. Животът ѝ преминава в усърден труд на полето и в църквата, където доброволно помагала.

Казва, че вярата ѝ я е дарила с дълголетието. Само два пъти през живота си е имала възможност да пътува извън родното си село Труд. „На две места съм ходила – в Рилския манастир и на Шипка”, споделя възрастната жена. Днес чрез книгите тя има възможност да пътува не само на различни места, но и да се пренася в различни епохи.

Книжните страници ѝ носят сила и настроение. За разлика от много други възрастни хора в България баба Цеца живее заобиколена от любовта на семейството си. Тя е майка на 3 деца и има 6 внука и 9 правнука. За дълъг живот съветът ѝ е една от 10-те Божий заповеди: „Уважавай майка ти и баща ти”.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ