СВЕТЪТ 

Тръмп остави „Ислямска държава“ без педя земя

Сто процента от територията, контролирана от джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Сирия, са освободени, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

САЩ ще останат бдителни спрямо ИД, за да се борят срещу ИД, докато тя окончателно бъде победена, където и да действа, зарече се Тръмп в изявление. Той предупреди евентуалните нови попълнения на организацията, че ще умрат, ако се включат в нея. „Вместо това помислете дали да нямате хубав живот“, призова ги той.

В същото време стана известно, че главният прокурор на САЩ Уилям Бар проучва задълбочено доклада на специалния следовател Робърт Мълър и вероятно ще огласи негово резюме пред Конгреса.

Продължилото близо две години разследване на Мълър трябва да установи дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и дали предизборният щаб на Доналд Тръмп е имал контакти с Москва.

Очаква се, че заключенията на специалния следовател не включват нови обвинения към приближени на президента по въпроса дали щабът на Тръмп е бил в заговор с Русия, която да помогне на бизнесмена републиканец да победи на изборите кандидатката на демократите Хилари Клинтън, съобщи Ройтерс.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е уведомила мнозинството на демократите в камарата, че ще се обяви против всякакъв вид засекретяване на доклада на Мълър. Според нея документът трябва да бъде предоставен на Конгреса по начин, който да позволи на законодателите да го обсъждат публично, каза източник на АП.

От Белия дом съобщиха, че нито са получавали доклада, нито са били информирани за съдържанието му.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ