Home » Свят » Полша сама се отказа от руския газ

Полша сама се отказа от руския газ

Сподели новината

Полското правителство обяви отказа да купува газ от Русия, пише Лента.ру. Според изданието Полша сама се отказала да закупува руския газ.

Полша повече няма да купува газ от Русия, каза в ефира на радиостанцията RMF FM Пьотр Наимски, упълномощен представител на полското правителство за стратегическа енергийна инфраструктура.

"Случи се по-бързо, отколкото очаквахме. При нормални условия договорът за газ с Газпром трябваше да изтече през декември тази година“, заяви той. Наимски обеща, че в страната няма да има недостиг на гориво. „Ако външните условия не се променят, тогава ще има газ. Ако няма катаклизъм”, обясни говорителят на правителството.

Полша ще се снабдява с газ чрез собствено производство и с помощта на доставки на газ от други посоки, каза Наимски. Той призна, че Полша сега ще плаща повече за газ. Страната купуваше около девет милиарда кубически метра газ годишно от Русия, по-малко от половината от потреблението на страната.

Припомняме, че сутринта на 27 април Газпром напълно спря доставките на газ по съществуващи договори за България и Полша, тъй като страните отказаха да плащат за гориво в рубли. Цената на газа в Европа се повиши до 1273 долара за хиляда кубически метра на фона на тези събития.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар