АВТО-МОТО 

АвтоВАЗ спира продажбите на Lada в България

Легендарният руски производител АвтоВАЗ прекратява продажбите на автомобили от марката Lada в Европа, съобщиха от прес-службата на компанията.

Досега моделите от тази марка се предлагаха на пазарите в Германия, Австрия, България, Литва и Унгария, съобщава Automedia.

„Заради новите екологични норми в европейските държави сме принудени да коригираме нашия износ в този регион. Принудени сме да напуснем тези пазари, но в същото време ще продължим сътрудничеството ни с алианса Renault-Nissan за създаването на глобален модел, с които да се завърнем по-късно“, се казва в съобщението на АвтоВАЗ.

В момента екологичните стандарти в ЕС позволяват средни нива от 120 гр СО2 на км, но при моделите на Lada те са по-високи. От 2020 г. изискванията стават още по-жестоки – 95 гр СО2/км, което прави икономически неизгодно преработването на двигателите на руските автомобили.

През миналата година АвтоВАЗ е руският производител, продал най-много автомобили зад граница – 38 100, което е увеличение с цели 57,3% в сравнение с 2017 г. Почти 90% от тези автомобили обаче са продадени в страни от бившия Съветски съюз, които не са в ЕС.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment