ЗДРАВЕТО ТЕМА 

Излекуваха Паркинсон на 32-ма пациенти с електроди в мозъка

Тридесет и двама страдащи от болестта на Паркинсон са излекувани за шест години по метода на дълбоката мозъчна стимулация (ДМС). Това съобщиха от Универснитетската болница „Свети Иван Рилски“ в София, където методът се прилага от 9 април 2013 година първоначално от доц. Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски от Клиниката по неврохирургия.

При ДМС електроди се имплантират в определени части на мозъка, за които преди това е установено, че са отговорни за причиняване симптомите на Паркинсон. Те се свързват със своеобразен пейсмейкър, който чрез тях подава импулси към мозъка. „Методът повлиява успешно симптомите на напреднал Паркинсон, когато вече е изчерпано действието на традиционните медикаменти“, обяснява доц. Минкин, който е ръководител на единствения център у нас за ДМС, който се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Рискът при интервенцията е минимален, за разлика от алтернативната терапия за напреднал Паркинсон с дуодопа, при която се прави отвор в стомаха, чрез който се вкарва медикамент директно в чревния тракт. Дълбоката мозъчна стимулация носи и по-голям комфорт за пациентите, тъй като не изисква никакви специални грижи.

Причината за 6 години само 32 пациенти да се подложат на иновативната терапия е, че досега болните от Паркинсон трябваше да заплащат за нея със собствени средства. Около 40 000 лв. струва апаратът, който се имплантира в мозъка. „Благодарение на усилията на екипа ни и намирането на подкрепа от Министерството на Здравеопазването и ръководството на НЗОК за първи път през 2019 г. успяхме да включим устройствата, които имплантираме, в списъка с медицински изделия, които се покриват от НЗОК. В момента се финализира процесът и се сключва договорът с фирмите, които ще ги доставят“, разказва доц. Минкин. Очакванията са процедурата да стартира от началото на месец май.

Междувременно вече има листа с 10 пациенти, които са преминали всички изследвания и очакват да им бъде имплантиран апарат за ДМС. На други 7 пък предстои да бъдат сменени батериите на устройството. Батериите на тези апарати подлежат на смяна на всеки четири години. Цената им обаче е почти колкото на самото устройство (36 000 лева) и е непосилна за пациентите. След като стартира процедурата за реимбурсиране на апаратите от НЗОК, цената на батериите също ще бъде поемана от Касата, което е голям успех за всички болни от Паркинсон в България.

Въпросният метод е популярен по света, но у нас все още е слабо познат.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment