ЛИЦАТА СВЕТЪТ 

Бившият папа Бенедикт XVI откри корените на злото в църквата

Бившият папа Бенедикт XVI (известен също така под светското си име Йозеф Ратцингер) написа отворено писмо, в които търси или по-скоро е намерил (за себе си) причината за ширещата се педофилия и други сексуални престъпления сред католическите свещеници.

Мнозина смятат, че в писмото на Бенедикт XVI се съдържа скрита критика на политаката на сегашния папа Франциск, независимо, че Ратцингер завършва посланието си с благодарност към него.

Посланието му е формулирано като манифест на съвременния консерватизъм (при това не само църковен). Според Ратцингер проблемът се корени в сексуалната революция от 60-те години на миналия век и именно тя е породила новата „нормалност”, която се е оказала погубваща. „Сред свободите, към които се стремеше революцията от 1968 г. бе пълната сексуална свобода, която да не се подчинява на каквито и да било норми, пише Ратцингер и допълва, че във физиогномиката на тази революция педофилията се оценява като разрешена и допустима.

Бившият папа е на мнения, че част от вината лежи върху западните правителства, които са се поддали на тези настроения и са въвели още от началните класове часове, в които на децата се е обяснявала природата на сексуалността. След това еротичните и порнографските филми са станали достъпни за абсолютно всички, които си пожелаят.

Бенедикт XVI смята, че в тази ситуация на църковнослужителите им е било особено трудно и причина за това е всеобщия морален крах. Част от богословите също са се повлияли от тези настроения и са се опитали да реформират самата същност на католическото вероучение и да променята представата за морала като за извънвремева абсолютна ценност. За реформаторите „не можеше да има нищо, което да представлява абсолютно благо или абсолютно зло – само относителни ценностни съждения в зависимост от момента и обстоятелствата. Именно това е създало възможност за злоупотреби, смята Ратцингер.

Без да обвинява пряко гей-лобито Бенедикт XVI споменава, че в много семинарии са се образумавили хомосексуални съобщества, които са действали малко или много открито и видимо са променили климата в тези учебни заведения.

В обществения живот на съвременния Запад Бог отсъстна и той вече няма какво да предложи на обществото – пише богословът. – Затова нивото на човечност толкова рязко падна. Тук и там злото, което разрушава човека, се превръща в нещо което се разбира от само себе си. Според него под влиянието на привържениците на църковните реформи причастието е загубило съкралния си смисъл и от свидетелство за божието присъствие се е превърнало в симболичен жест и акт на вежливост. Свидетелство за това е признанието на една от жените, която е станала жертва на сексуален тормоз и е разказала на Бенедикт XVI, че преди всеки полов акт, свещеникът е повтарял: „Ето тялото ми, което ще дам за теб”.

Именно отсъствието на Бог – смята Бенедикт XVI е причина за разпространението на педофилията.

Нещата трябва да започнат да се оправят и трябва да се започне с връщането на предишното отношение към причастието и в никакъв случай това не бива да се случва посредством създаването на „нова църква”. Той смята подобни идеи за ухищрения на дявола. „Исус е сравнявал църквата с мрежа, в която бог сам отделя лошите от добрите риби” и затова наличието на зло в нея не я дискредитира като цяло.

Мнозина учени теолози и изследователи на историята на църквата категорично не са съгласни с това, че причините за разпространението на сексуални престъпления трябва да бъдат търсени в сексуалната революция.

Църковният историк Кристофър Белито окачествява писмото като „катастрофално безотговорно”, защото то подкопавало усилията на действащия папа Франциск в борбата със сексуалните престъпления. Според Белито думите на Бенедикт XVI противоречат на изводите от тазгодишния конгрес на католическия клир, че „сред насилниците има свещеници с всякакви възгледи, че насилието е съществувало и пред 1960 г., че става дума за световен, а не само западен проблем, както и че хомосексуалността не е свързана с педофилията”. Ученият предполага, че възрастният Ратцингер е станал жертва на манипулация.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment