ТЕМА 

Столичани в повече! Всеки 5-ти българин живее в София

Малко под 7 милиона е населението в България. Жените са повече в страната, тъй като смъртността при мъжете е много по-висока. През последните 30 години има висока смъртност и ниска раждаемост. Това заяви Магдалена Костова – Директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в сутрешния блок на БНТ.

„Средната възраст за страната вече е 43,8 години, а средната продължителност на живота е 74,8 години. Жените живеят с 4 години повече от мъжете“, каза още тя.

„Почти всеки втори емигриращ от страната е 20 – 30-годишен. Миграцията обаче е повече от малките към големите градове. Всеки 5-ти вече живее в София“, разкри Костова.

„Северозападния район е най-слабо развития от целия Европейски съюз. Там и демографските показатели за най-лоши“, допълни директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“.

„Селата се обезлюдяват. 164 села са без население, но това не е толкова тревожно, тъй като те са в това състояние от 10 години. Тези села са по гранични или планински райони, където няма инфраструктура или училища“, коментира тя.

„Смъртността за миналата година е намаляла, но все пак остава висока. Раждаемостта е най-висока в Сливен, след това в София и Ямбол. 58,6 % са родените деца в извънбрачни връзки. Обикновено вече първо идва бебето, а после брака. Има подобряване на показателите за детска смъртност“, завърши Магдалена Костова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment