НОВИНИТЕ 

Месо, яйца и козунаци – започват проверки преди празниците

Дни преди Великден и Гергьовден агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес извънредни проверки. Инспекторите на службата ще следят за качеството на традиционно предлаганите храни по това време – козунаци, яйца и агнешко месо. За пръв път тази година потребителите ще могат сами да различат дали агнешкото в магазина е българско или вносно.

С цел по-добра информираност на потребителите върху агнешкото ще се поставят печати с различни цветове. Синият ще гарантира, че месото е българско, а червената маркировка означава вносно. Печатите ще се поставят по такъв начин, че дори при разрязване на тялото на животното на четвъртини всяко парче ще има маркировка.

Проверки ще има и на пазарите за живи животни, за да се следи дали агнетата с идентифицирани и дали имат ветеринарно свидетелство. В проверките ще се включи и икономическа полиция, предупреждават от БАБХ.

Проверки ще се правят и по сигнали на потребители, те могат да се подават онлайн или на горещия телефон на агенцията 0700 122 99.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment