ЗДРАВЕТО 

Гръдната жаба “предпочита” възрастни и дебели мъже

“Гръдната жаба” стенокардия ли е и може ли да доведе до инфаркт? Как се проявява това заболяване и какво трябва да се прави при пристъп?

Когато човек остарява, се износват и увреждат вътрешните стени на кръвоносните съдове на сърцето, кръвта се сгъстява и се съсирва по-лесно, образуват се тромби, които сериозно застрашават притока на кръв към сърцето. Това заболяване е наричано “гръдна жаба”, защото при пристъп човек отваря широко устата си и издава някакви звуци. Днес тази болест е позната като стенокардия. Тя е една от най-разпространените в света, една от тежките прояви на исхемичната болест на сърцето.

Все едно че някой е забил в гърдите ви нажежен шиш. Болестта се среща по-често у мъжете (4-5 пъти по-често, отколкото у жените), и то главно между 40- и 60-годишна възраст. Симптомите се усещат в гърдите, но може да се разпространят и настрани: в рамото, в основата на шията, в долната челюст, в лопатката или зад тила. Болката може да се усети и от върха на лакътя до края на пръстите. Прогресирането на болестта води до появяване на болкови пристъпи и в състояние на покой. Болният заспива спокойно вечерта и се събужда през нощта от пристъп на силна болка.

Дължи се на недостатъчното снабдяване на сърцето с хранителни вещества и с кислород. Спазмите продължават няколко секунди или най-много (в редки случаи) до 10 минути. Едновременно с това възниква задушаване, слабост, побледняване, загубване на съзнание, безчувственост в лявата ръка, избиване на пот, поява на киселини, задушаване и страх.

Пристъпите са най-често при физическо натоварване и при емоционално напрежение. През зимата протичат по-тежко, отколкото през лятото. Струва ти се, че ако продължат – ще умреш… В такъв случай спираш на едно място, успокояваш се и в повечето случаи болката отшумява.

Ако нямате, просто се отпуснете на леглото и останете така поне половин час. Няма да ви се наложи да чакате дълго – след пет минути болките ще започнат да отшумяват.

He мислете обаче, че проблемите с гръдната ви жаба са приключили. Напротив – те предстоят, ако не контролирате болестта. Опасността става сериозна, когато ще стигнете до момент, в който няма да можете да направите и сто крачки самостоятелно, нито да се изкачите до второто стъпало. И все по-реална е опасността да получите инфаркт на миокарда.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment