ШАРЕН СВЯТ 

Сатурновата луна Титан предлага изобилни гледки към дълбоки езера, пълни с метан

Учени предложиха най-изчерпателния поглед досега към една от най-екзотичните характеристики на Слънчевата система – терен в северния полярен регион на сатурновата луна Титан, който изобилства от езера, съставени не от вода, а от течен метан, предаде БТА, позовавайки се на публикации в сп. „Нейчър астронъми“.

За целите на изследванията специалистите са използвали данни, получени от космическия апарат „Касини“, чиято мисия приключи през 2017 г. с контролирано изгаряне в атмосферата на Сатурн. Изследователите са установили, че някои от езерата от течни въглеводороди в този регион на Титан са изненадващо дълбоки, докато други са плитки и сезонни.

Титан – вторият най-голям спътник в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед, е единственото място освен Земята с басейни в течно състояние на повърхността. На сатурновата луна има езера, реки и морета от въглеводороди – съединения на водорода и въглерода, подобни на основните съставки на нефта и природния газ.

В настоящото изследване специалистите за първи път описват дълбочината на езерата, съставени основно от метан, която може да достигне до 100 метра. Учените описват също „призрачни езера“ с дълбочина едва няколко сантиметра, които се появяват през зимата на Титан, но изчезват – изпаряват се или се просмукват в повърхността с настъпването на пролетта седем години по-късно. Откритията са поредните, свидетелстващи за „хидроложкия цикъл“ на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват обратно в атмосферата.

Процесите са сравними с водния цикъл на Земята. Заради сложната химия и отличителната среда на Титан учените допускат, че на сатурновата луна има потенциални условия за възникване на живот – в частност в океана под повърхността, но и в басейните от течни въглеводороди на повърхността.

„Титан е един изключително обаятелен обект в Слънчевата система. Всеки път, когато внимателно преглеждаме данните, откриваме нещо ново“, казва Марко Мастроджузепе от изследователския екип от Калифорнийския технологичен институт.

„Титан е тялото в Слънчевата система, което най-много наподобява Земята – с езера, реки, каньони, дюни“, отбелязва Шанън Маккензи от Лабораторията по приложна физика към университета „Джонс Хопкинс“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ