ТЕМА 

Лекуват ни с модерна техника за четвърт милиард лева

Диагностицират ни и ни лекуват с модерна техника за близо четвърт милиард лева. Тя е разположена в областните градове, като най-наситени с нея са университетските болници, пише „Монитор“. Техниката е купувана както със средства по оперативни програми чрез Министерство на здравеопазването и от бюджета на ведомството, така и със собствено финансиране.

Само за пет години по Средносрочна инвестиционна рамкова програма, по ОПРР 2007-2013, по схема за безвъзмездна финансова помощ „подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ здравното ведомство е предоставило 158 672 910 лв. Общата стойност на закупената с целеви средства от бюджета на МЗ за периода 2015-2018 г. модерна медицинска апаратура възлиза на 10 571 243 лв. Планираните средства от бюджета на ведомството за модерна апаратура за 2018-2019 г. са на обща стойност от 16 881 660 лева. Повечето университетски болници купуват апаратура и със собствени средства. Плевенската „Проф. Георги Странски“ например само за периода 2014-2018 г. е инвестирала 1 663 817 лева.

Най-много иновативна апаратура е струпана в столицата Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Бургас и Пазарджик. Навсякъде лечебните заведения, в които се намира тя, работят по клинични пътеки. Така диагностиката и лечението с направление става безплатно за здравноосигурените.

Позиционно-емисионни томографи, популярни като ПЕТ скенери, има в пет града на страната. В столицата са два – в Александровска болница и „Аджибадем сити клиник“, както и в университетските във Варна, Плевен и Пловдив. Такава апаратура има и в Панагюрище. Планира се трети ПЕТ скенер от ново поколение да заработи до края на годината и в Специализираната онкологична болница в София. Цената му е 5 млн. лева. До есента в лечебното заведение ще отвори врати и напълно нова Клиника по медицинска онкология (химиотерапия). В УСБАЛО функционира и уникален апарат за лъчелечение – томотерапия.

Позиционно-емисионните томографи са изключително чувствителни и точни при тумори на белия дроб, стомашно-чревния тракт, яйчниците, матката, гърдата, главата и шията, лимфоми, меланоми и редки туморни образувания. Те работят с медицински изотопи. Към момента за производството им са изградени два циклотрона. Единият от тях е в Александровска болница, а другият в университетската във Варна. Стойността на апаратурата във Варна е 5 млн. лв. собствени средства на лечебното заведение. Цялостната инвестиция в София възлиза на 6 200 000 лв. От тях 500 хил. лв. за ремонт и изграждане на помещенията за бейби циклотрона са собствена инвестиция на Александровска болница, а средствата за самото оборудване (5 200 000 лв.) са осигурени от МЗ чрез Револвиращия фонд по заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

Кибернож, както накратко наричат линейния ускорител за радиохирургия, има в Университетската болница „Св. Иван Рилски“ и тази по онкология в София, в Пловдивската университетска и Варненската университетска болница, Университетската „Д-р Георги Странски“ в Плевен, както и в „Аджибадем сити клиник“. Такъв има и в Комплексния онкологичен център в Стара Загора. Средната цена на такава апаратура е 600 хил. лв. Тя отстранява фино доброкачествени и злокачествени тумори, както и метастази. Заради липсата на подобно лечение до неотдавна стотици онкоболни българи пътуваха до Турция. Лечението у нас за диагностицирани и здравноосигурени пациенти се поема от НЗОК и според локализациите е по две клинични пътеки на стойност 3 хил. и 6 хил. лв.

Единственият в България бипланов ангиограф се намира в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в Университетската болница „Св. Иван Рилски“. С него се третират изключително сложни артериовенозни малформации. С помощта на тази техника в центъра бяха проведени две изключително сложни интервенции на артериовенозни мозъчни малформации от съвместен екип от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков. Двамата оперираха преди месец две деца, използвайки революционен не само за България, но и за света метод: трансвенозна ендоваскуларна емболизация при мозъчни артериовенозни мозъчни малформации.

„Изследването е безплатно за болните, тъй като се поема от НЗОК“, уточни завеждащият Неврологичната клиника в болницата проф. Петко Шотеков.

В УМБАЛ „Св. Анна“ апарат казва кое е най-подходящото хапче при хипертония. Нов апарат, единственият в България, казва кои са най-подходящите лекарства за лечение на хипертония при всеки един пациент. Методът се нарича импеданс кардиограф. Това съобщи началникът на Клиниката по вътрешни болести проф. Димитър Раев. Чрез него може да се открие кой е водещият механизъм, довел до проблемите на отделния пациент, и да се избере най-подходящият медикамент.

Изследването с импеданс кардиограф обаче не се поема от НЗОК, а е за сметка на пациента. Цената му е 100 лева. От болницата обясниха, че апаратът е скъп и е купен със собствени средства.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment