СВЕТЪТ 

Тереза Мей може да отложи годишната реч на Елизабет Втора

Премиерът на Великобритания Тереза Мей може да отложи речта на кралица Елизабет Втора за по-късно тази година, докато парламентът не намери изход от кризата със споразумението за Брекзит, пише в. „Гардиън”.

Очаква се Мей да насрочи реч на кралицата, в която да определи законодателната програма на правителството в рамките на няколко седмици, тъй като тя обяви началото на двегодишна парламентарна сесия в средата на юни 2017 г.

Въпреки това, някои източници в правителството смятат, че Мей е готова да игнорира исканията за програма от нови закони, въпреки че парламентът вече няма работа, която да обсъжда, с изключение на законодателството за Брекзит, което в момента е в застой.

Източник от Даунинг Стрийт каза, че не би било честно да се каже, че Речта на кралицата е била отложена, защото не е била определена официална дата. „Няма задължение да определяме такава дата а и няма непосредствени планове за изнасяне на реч на кралицата“, каза източникът.

Обикновено всяка година кралицата произнася реч, през май или юни през последните години, но Андреа Лидсъм, лидерът на парламента, обяви двегодишна сесия след последните избори, за да „изгради възможно най-широк консенсус за нашите планове за Брекзит ”.

Според други източници обаче при едно ново отхвърляне на законопроекта за оттегляне от ЕС, речта на кралицата може да го върне отново в програмата. Друг фактор против отлагането на речта на кралицата може да бъде липсата на други законопроекти за разглеждане, което изнервя някои депутати, особено тези на коалиционния партньор от Северна Ирландия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ