МИСТЕРИИ 

Чудеса се случват в местността Дамбалъ в нощта срещу 6 май

Община Момчилград е започнала подготовката за посрещане на стотиците хора, които ще потърсят изцеление в местността Дамбалъ, както всяка година.

Според поверието в нощта на 5-и срещу 6 май (Гергьовден, Хъдърлез) водата, извираща от скалите в северното подножие на едноименния връх Дамбалъ(к), близо до момчилградското село Летовник, придобива лечебна сила. Стотици хора със здравословни проблеми идват тук с надеждата, че ще намерят лек, потапяйки се в ледените води на планинския извор. Целебната си сила живителната течност придобива в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин. На Дамбалъ се стичат и християни, и мюсюлмани от цялата страна.

Идват и много семейства от Гърция и Турция. На тръгване хората завързват част от дрехите си по дърветата – за да остане там болестта. По дерето, образувано от изтичащата вода в местността кална глава (Кая башъ) между селата Летовник и Чомаково, може да се видят изсечени в древността множество трапецовидни скални ниши.

До култовата местност се стига по обозначен черен път през селата Груево и Летовник, като пътят за Дамбалъ е маркиран с множество табели още от разклона за Момчилград. Свещеният извор е леснодостъпен по чакълиран път, който започва непосредствено в края на с. Летовник, махала Рахиловци. Момчилградската администрация е обещала да се погрижи в района около чешмата да има осветление в нощта на 5 срещу 6 май.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ