ЛИЦАТА 

Хосе Карерас: Гена Димитрова ми помогна в труден момент

С 45-минутно закъснение на полета легендарният тенор Хосе Карерас кацна на българска земя в сряда вечер. Той пристигна за единствения концерт на Балканите в рамките на прощалното му турне, с което слиза от сцената, но не изоставя музиката. Именно родните ценители ще могат да се насладят на гласа му – дар от Бога, на 11 май в зала Арена Армеец, където ще излезе с българския си колега и ученик Росен Ненчев.

Младата българска надежда беше един от първите хора, които посрещнаха испанеца на ВИП терминала на летището. След дълъг полет маестрото пристигна с 6 куфара и заедно с екипа му ги очакваха 4 коли. Въпреки умората, Карерас демонстрира чувството си за хумор, като заяви пред медиите: Полетът беше дълъг! От Барселона до Франкфурт беше като до Ню Йорк. Но в София е по-хубаво от Ню Йорк.

Tенорът разказа: „До момента българската публика винаги ми е показвала колко е мила и колко ме подкрепя. Затова винаги ми е харесвало да се връщам. Моят приятел Росен (б.а. Ненчев), също е причина. С него ще делим сцена, няма да играем тесни, тук сме да пеем. Много съм благодарен да имам възможността да се завърна в България и да деля сцена с него“. Но връзката му с България е далеч по-стара. За пръв път той се качва на българкса сцена през далечната 1980-а, когато е поканен на 50-тия юбилей на Николай Гяуров. Но какво толкова го свързва с нашата родина? „Имал съм възможност, която оценявам като голям късмет, да да пея с наистина велики български певци – Николай Гяуров, Ана Томова-Синтова, покойната Гена Димитрова, Никола Гюзлев, Борис Христов “. С някой от тях го свързва и истинско приятелство. „Да.

Първият беше Николай Гяуров, преди много години. Много пъти сме пели заедно и във Виена, и в Залцбург, в Милано. Беше страхотен човек. Имах чудесни отношения и с Ана Томова и с Гена Димитрова. Всъщност с всички, които съм пял. Горд съм“. А българската прима Гена Димитрова е един от хората, стоял близо до него в най-трудния момент в живота му – борбата с левкемията през 80-те години.

Много ми помогна и ме подкрепяше. Каза ми, че иска да е до мен в този толкова труден момент. И всъщност наистина ми помогне с думите си. Те бяха докосващи и аз ужасно съжалявам, че я изгубихме толкова рано, споделя маестрото пред „Монитор“.

72-годишната легенда на световна оперна сцена ще остане в България три дни, за да репетира с оркестъра на Софийската опера. В натоварената му програма беше отделено време и за посещение на Националната музикалната академия, където получи званието доктор хонорис кауза лично от ректора проф. д-р Димитър Цанев.

Присъствието ви в България и конкретно в Академията е творческо и културно събитие от извънредно значение. С тези думи го посрещна ръководителят на висшето учебно заведение. „Вие сте доктор хонорис кауза на редица университети в Испания, Обединеното кралство, Русия, Португалия, Италия, САЩ, Румъния, Германия, Унгария, Корея. Позволете ми с радост и гордост да присъединя Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ към дългата редица“, добави проф. Цанев. По време на кратката церемония маестро Карерас благодари за признанието и призна, че това е стимул за него да продължи да полага усилия в професията си.

Стимул е и за усилията, които полагам в социални каузи, които за мен са много важни. Очарован съм че се намирам в София, допълни оперната звезда. „Благодаря, че продължавате да полагате усилия музиката да продължи да съществува и да бъде най-добрият начин за общуване между хората и между народите“, завърши словото си Хосе Карерас. На финала на церемонията той беше изненадан с подарък от българския си колега Росен Ненчев, който му връчи портрет с маслени бои, за да си спомня за този паметен ден и като благодарност, че ще изпълни детската му мечта – да пеят на една сцена.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ