ЗДРАВЕТО 

Уникална за България операция изпарява тумор

Медици изпаряват тумор от бъбрека на жена! Уникалната за България операция извършва проф. Димитър Шишков от пловдивската университетска болница. Лекарят и екипът му сами сглобяват инструмента, с който спасяват живота на 64-годишната си пациентка.

„Уредът е сглобен от три различни лапароскопски инструмента. Направихме го от беднотия, нямаме толкова пари, с които да закупим подобна техника. Идеята ни хрумна от научните съобщения, които са по света. Принудихме се да работим с подръчни материали, но все пак не се оплакваме. Това е един добър пример за страната ни“, коментира пред „България Днес“ началникът на отделението по урология проф. Шишков.

Лекарят и екипът му успяват буквално да изпарят 5-сантиметров тумор, локализиран в долния полюс на левия бъбрек. 2/3 от органа са съхранени и сега той продължава да функционира нормално. Операцията по новия метод продължава около два часа, което е малко по-дълго от процедурите, които са извършвани по стария метод. „Работи се по-бавно, защото с лазера трябва да се оперира прецизно поради опасност от увреждане на околните тъкани. От него излизат изпарения, представете си нещо като дим. Те не са вредни. Просто пречат на видимостта“, допълва медикът.

Идеята е лапароскопската оперативна техника да се въведе и за лечение на други органи от отделителната система. Ефектът от тази терапия е, че има минимално кървене. Самият лазер едновременно изпарява туморната тъкан и спира кървенето от бъбречните съдове.

„Хубавото е, че органът се възстановява много бързо след подобен метод. Пациентите също. Още на третия ден могат да бъдат изписани от болницата и да се приберат у дома“, гордее се с постижението си хирургът. По думите му оперираните нямат рецидиви, а лекарите ги наблюдават на всеки 6 месеца. Браво!

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ