ШАРЕН СВЯТ 

Печатат 3D къщи за бедни семейства

Благородна кауза, за предоставянето на жилища за нуждаещите се, посредством модерни технологии за строителство се приближава до реалността, след като вече съществува проект за първото в света 3D-отпечатано село.

Реализацията на проекта ще е в Латинска Америка, като домове са предназначени за семейства, живеещи с по-малко от $ 200 на месец, и същевременно ще бъде доказателство на концепция за евтини жилищни решения, приложима по целия свят.

Това е съвместна инициатива между нестопанската организация New Story, дизайнерската фирма Fuseproject на Ив Бехар (Yves Béhar) и компанията за строителни технологии Icon, която има за цел да предостави жилищни решения за бездомните.

На провелият се миналата година фестивала SXSW в Тексас, екипът представи как тази визия може да се реализира в пълен мащаб, демонстрирайки концептуалния модел на жилище от 32 кв. м.

Приложението на 3D печата в архитектурата има значителен напредък. Технологията вече е демонстрирана за изграждането на офиси, замък и дори 10 къщи за 24 часа, от една особено амбициозна китайска фирма. Въпреки вариациите на метода, по който се изграждат различни проекти, общото са големите строителни 3D принтери изпускащи хоросан по програмирани модели през дюза, слой по слой, до формирането на основната структура на сградата.

За доказване на концепцията е използван нареченият Vulcan, 3D принтер на Icon, който изгражда стените на дома, след което хора поставят прозорците, покрива и други довършителни работи. Изграждането е отнело 48 часа и е струвало $ 10.000.

Icon казва, че с новият си принтер Vulcan II ще може да отпечатва структурните елементи за 24 часа. Принтерът е преносим, ​​не произвежда почти никакви отпадъци и може да функционира при недостиг на енергия, вода или липса на работна инфраструктура, което позволява изграждането на евтини жилища в отдалечени общности.

Екипът вече довършва първия си проект за село в Латинска Америка, което ще предостави жилища за бедни семейства. Дизайнът на селото е разработен съвместно с местните фермери, които ще го обитават, активно участващи в процеса чрез срещи на място с дизайнерите, които да включат техните навици, нужди и култура в новия им дом.

„Докато разговаряхме с членовете от общността, осъзнахме, че еднаквият дизайн на къщите не отговаря на нуждите и очакванията”, казва Ив Бехар, основател на Fuseproject. „Това ни накара да създадем система, която позволява различни програми, климатични фактори и нарастването на семействата и пространствата.”

Домовете включват открита кухня и големи открити пространства за градина и отглеждане на пилета. Също така, къщите са съобразени с местния тропически климат, където валежите могат да бъдат много силни, разполагайки с навеси отпред и отзад, докато отвори под покривната конструкция осигуряват по-добра вентилация. Интериорът ще включва вградени кухненски и санитарни плотове, места за сядане и рафтове, като стените ще бъдат извити за лесно почистване.

„Този проект повдига редица интересни въпроси – как с 3D принтер да се създаде модел на жилище, който да се възпроизвежда многократно, построен да бъде траен, за да продължи да се обитава от семейство няколко поколения, как да се интегрират местните нужди, традиции и техники в няколко различни модерни технологични дизайна и как да се създаде структура, която е едновременно достъпна, атрактивна, безопасна и функционална.”, казва Бехар. „Процесът бе изключително съвместен и доведе до творчески решения за адаптивен дизайн, роден в партньорство с местната общност.”

Очаква се отпечатването на евтините домове да започне през следващите месеци.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ