НОВИНИТЕ 

Строят 6-етажна сграда в двора на школо, на 70 см от прозорците

Частна фирма започна строителството на 6-етажна жилищна сграда в двора на училище „Любен Каравелов“ в Бургас, съобщи БНТ. Изкопните работи са стартирали на 7 май и пред южната фасада на училището вече е излята бетонна плоча. Учители, родители, както и ръководството на учебното заведение се събраха на протест.

В един от най-презастроените квартали в Бургас „Възраждане“ строителната фирма „Комплекс Билд“ започна изграждането на жилищна кооперация на 70 см отстояние от новопостроената по европейски проект сграда на училище „Любен Каравелов“. При старта на строителните работи е съборена оградата на училището, опакован е трафопостът на електроразпределителното дружество EVN, а между улиците „Гладстон“ и „Ивайло“ е разрушена новата тротоарна настилка.

Теренът, върху който се строи, е частен, върнат след реституция, а 14-дневният срок за обжалване на издаденото строително разрешително е изтекъл, каза адвокат Ирен Попов, който защитава интересите на учебното заведение.

„Този същият строеж, новият, ще бъде разположен на регулационната линия към училището, свързано или с включено застрояване. Най-просто казано – на калкан. Въпросът е, че от тази същата страна, където ще има шестметрова и 70 см стена на калкан, от същата страна училищната сграда на новия учебен европейски корпус, построен преди една година и половина, има фасада с 20 прозореца и две врати“.

Учители и родители се събраха в двора на училището, за да изразят недоволството си от строителните безобразия.

Директорът на училището Десислава Димова е внесла сигнал в община Бургас. Със заповед на кмета Димитър Николов строителните дейности са спрени, а районният кмет, издал строителното разрешително на частните инвеститори, ще бъде санкциониран, каза зам.-кметът по култура и образование в общината Йорданка Ананиева.

„Решението на този проблем е спирането на обекта, докато не се промени подробният устройствен план и не се пригодят строителните книжа в съответствие с нормативните изисквания за отстояние от нашата сграда“.

Сега проектът за строителството на 6-етажната жилищна сграда трябва да бъде преработен. Не става ясно защо изобщо е допуснато това строителство и това е проблем, който общината трябва да реши, коментираха местните хора.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment