ТЕМА 

Експерт: АПИ e като преговарящ, който не знае с какво разполага

От 16 август започва реално тестване на тол системата. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с транспортния бранш. По-рано превозвачите заплашиха с протест заради първоначално обявените тол такси. Очаква се тол системата да заработи през ноември, когато вероятно ще са приключили тестовете ѝ.

„Идеята да бъде тествана системата в реално време беше породена от факта, че са необходими шест месеца, които са заложени в договора за изграждането ѝ. По този начин, тествайки системата от 15 май до ноември, ние ще можем да покрием тези изисквания. Важно е да се знае трафикът, който преминава транзитно и да може да се засече реално колко километра от пътищата, предвидени да бъдат обложени с тол такса, отговарят на изискванията и критериите“, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите ѝ, за да говорим за ценообразуване, трябва първо да започне тестовия период. Според Христо Радков от АПИ се държат като преговарящ, който не знае с какви параметри разполага. По думите му те не знаят закъде ще се плаща.

„Ние не знаем какъв ще е приходът и колко да натоварим конкретното МПС. Може би трябва да е поетапно. Тези хора не са правили проучване“, коментира председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.

По думите му никой не се е замислил дали е изгодно за транзита да плаща тези такси. Според него, когато сложим високи тол такси, целият трафик, на който разчитаме, ще изчезне и това ще рефлектира на родния бизнес.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment