Home » Бизнес » „Газпром“ с ключово решение относно транзита на газ

„Газпром“ с ключово решение относно транзита на газ

Сподели новината

На търг в понеделник „Газпром“ не разпореди изпомпването на природен газ през Полша чрез газопровода „Ямал-Европа“ през третото тримесечие на 2022 г., а търгът за резервиране на допълнителни мощности за транзит на газ през Украйна за същия период беше отменен, сочат данните на платформата RBP и GSA.

„Газпром“ не е резервирал за третото тримесечие предложения капацитет за изпомпване на газ през газопровода „Ямал-Европа“ до Германия през Полша. На търга са били предложени обеми от 89,1 млн. куб.м. м на ден, но те остават непотърсени.

Още новини от Украйна

В понеделник операторът на ГТС на Украйна не предложи допълнителни транзитни мощности за III тримесечие през газоразпределителните станции Суджа и Сохранвка, търгът беше отменен. Наддаването трябваше да стане освен резервация на базата на дългосрочен договор за 40 млрд. куб.м. м годишно (около 109,5 милиона кубически метра на ден).

Руският холдинг не е резервирал допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна от девет месеца.

За доставките на газ за Европа

През 2019 г. Москва и Киев се договориха да удължат транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 до 2024 г., с възможност за удължаване на споразумението с още 10 години. Договорът предвижда транзит на 65 млрд. куб.м. м газ през 2020 г. и 40 млрд. куб.м. м годишно от 2021 до 2024 г. Транзитното споразумение предполага принцип „помпа или плащай“, при който транзитните такси се начисляват за сумата на резервирания капацитет, дори ако действителното изпомпване е по-малко. Транзитът на руски газ към Европа през украинската газопреносна система през 2021 г. възлиза на около 41,66 милиарда кубически метра.

Транснационалният газопровод „Ямал – Европа“ минава през територията на четири държави – Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектният капацитет на тръбата е 32,9 милиарда кубически метра газ годишно.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар