ЗДРАВЕТО 

Инсултът идва нощем и остава скрит до сутринта

При инсулта има значение всяка минута. Затова е важно правилно да разпознаем симптомите и предупредителните знаци. Някои от тях изглеждат безобидно – човекът си седи и когато става, кракът му е изтръпнал и безчувствен. Много често, особено при възрастните хора, инсултът се случва през нощта, а за проблема се разбира чак на сутринта, след като е минало много време. Обикновено инсултът се проявява едностранно и засяга крака, стъпалото, ръката или дланта.

Възможно е да бъдат засегнати различни крайници или пък само един. Дори ако усетите, че не можете да хванете чашата с кафе, трябва да се замислите.

Ако се съмнявате за инсулт, направете прост тест – опитайте се да се усмихнете или накарайте пострадалия да го направи. Ако видите вместо усмивка нещо като гримаса или изкривена уста, това може да е предупредителен знак. Накарайте го да си вдигне ръцете, след това да вдигне един по един всеки крак.

При инсулт човекът няма да може да стори това без проблеми. Засегнатият крак или ръка ще се смъкнат, без той да иска. Накрая можете да го помолите да повтори някое просто изречение. Ако не се справи, търсете лекар и в никакъв случай не подавайте храна или вода на пострадалия. Инсултът често засяга гълтателните способности, храната може да попадне в трахеята, без пациентът да усети, което допълнително ще усложни ситуацията.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ