ТЕМА 

Стефан Солаков: Побъркаха Сергей Антонов в затвора, тровеха го официално

Изминалите 37 г. бяха доказателство за това как геополитиката може да унищожи една човешка съдба. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ журналистът Стефан Солаков по повод опита за убийство на папа Йоан Павел II и процеса срещу Сергей Антонов. Ставаше въпрос за една предварително манипулирана операция на служби в Западна Европа.

По това време имаше протести срещу демократичната власт. Хвърляха се тайните служби срещу протестите, финансирани до голяма степен от Съветския блок. Така Мехмед Али Агджа – един беден турски националист, е вкаран в операцията. Той е изваден от затвора от тайните служби, минал е през България, срещал се е контрабандисти от турската мафия на наша територия. Тогава някой в Италия се сеща, че Агджа преди години е отправил призив папата да бъде разстрелян като назидание, наричал го е „копиеносец на войнстващото християнство“.

По това време Италия имаше нужда от изпълнител на мокри поръчки и Агджа е нает да стреля срещу по папата, но не да го убие, заяви Солаков. След това минава една година, през която се ражда българската следа. У нас управляващият елит приемаше с пренебрежение информацията за това. Известен турски журналист ни предупреди няколко месеца преди ареста на Сергей Антонов, че ще бъдем вкарани в тази афера, подчерта журналистът. Българската следа е изграждана не без участието на българи, добави той.

Антонов беше атакуван с психотропни вещества в затвора. Там италианските власти са го побъркали. За разлика от случая „Скрипал“, Антонов го тровеха официално. Тъй като накрая беше неадекватен, го пуснаха под домашен арест и тогава се разбра какви поражения е нанесла обработката в затвора на един нормален човек, заяви Стефан Солаков. За ареста на Антонов е имало подготовка, а и ролята на папата не е толкова миловидна. Той до последно не казваше, че българите са невинни, а на Агджа му прости, каза още Сергей Антонов.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ