ТЕМА 

Яки глоби за шумовия терор и биваците на плажа

Мина общественото обсъждане на новият Закон за концесиите и той ще влезе в с сила от следващата година за морските плажове. В него е упоменато групирането на плажовете. Там са предвидени санкции по отношение къмпингуване на територията на морския плаж и дюните, заяви министър във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с бранша за подготовката и посрещането на летния туристически сезон. Заедно с нея бяха вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов.

Ще има проверки и налагане на санкции за нерегламентирано къмпингуване на плажа, добави Ангелкова. „И според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, къмпингуването на плажа е забранено. Всяка община може да приеме наредба и да глобява нарушителите“, поясни министър Ангелкова.

Според нея е редно да има обособени места за къмпингуване. В момента тези, които се използват, са много стари и не отговарят на изискванията, посочи тя. Ангелкова припомни, че по темата

имаше специална работната група, която така и не стигна до решение.

„Това, че не е постигнато съгласие от работната група не значи, че плажовете няма да се пазят“, категоричен бе вицепремиерът Валери Симеонов. Той обясни, че огормният проблем на къмпингуващите по плажовете е, разчистването на оставените след тях планини от боклуци. Като не се събират пари от къмпингуващите, държавата и общините губят пари от почистване на плажовете, каза още Симеонов.

Шумовият терор трябва да спре, добави той, като отбеляза че ограничаването на нощния шум е важно за опазване на интереса на обществото и за повишаване на качеството на туристическия продукт. Вицепремиерът обясни, че ограничаването на силната музика по летните заведения няма да е повсеместно. Закритите дискотеки, които имат изолация,

ще могат да пускат музика до късно, стига тя да не смущава хората отвън.

Сериозният контрол ще касае откритите барове и дискотеки, както и заведенията, които имат статут на преместваеми обекти. За тях ще има и по-строг контрол върху храните, както и проверки за наличието на канализация. „И сега действащият закон регламентира, че забраната за озвучаване на открити площи важи от 23 до 7 часа.

През миналата година имаше разминаване за т. нар. „тихи часове“. Някои общини бяха въвели норма от 24 до 8 часа, което е в нарушение на закона. Ако някой иска да озвучава заведението си цяла нощ и да привлича клиентела за сметка на почивката на останалите хора в околността, това просто няма да бъде допуснато“, посочи вицепремиерът. Той обясни обаче, че не може да променя закона, заради конкретни собственици. Затова и спорът ще продължи.

„Трябва да се спре режима на шумовата анархия и терор,

които царят по всички курорти. Никой да не се заблуждава, че в едно общество, в което има нарушения, всички са доволни. Ако санкционират нарушителите, те няма да са доволни. Важното обаче е качеството на туристическия продукт да се повиши, за да можем по този начин да повишим и приходите за собствениците и съответно за държавата.

Това е смисълът на борбата, която водим срещу шума, както и смисълът на борбата, която водим срещу нерегламентираните преместваеми обекти. Много често този обект е една кафе-машина, сложена пред лъскаво кафене или дюнер пред ресторант. Това е немислимо и го няма в никой друг курорт по света“, коментира още Симеонов.

„През този сезон ще бъдат поставени информационни табла и ще има определени места за доброволно разделно изхвърляне на отпадъци“, съобщи министърът на околната среда и водите, Нено Димов. От следващия сезон обаче разделното събиране ще стане задължително. В тази посока ще започне да се изготвя и законодателство“, обясни той.

Димов коментира, че правителството инвестира в пречиствателни съоръжения по Черноморското крайбрежие. Около 80% от пластмасовите отпадъци, които замърсяват морето обаче идват от плажуващите по брега и от заведенията, а не от само 20% от корабите. Затова тази година ще се опитаме да сложим по плажовете информационни табели и специални съдове за пластмасови отпадъци, коментира министърът, който

заедно с колегите си откри кампанията „Рециклирай! Културно е“

във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Събитието е част от инициативата на НДК за повишаване културата на хората и разделно събиране на отпадъци. „Опазването на околната среда е най-устойчиво, когато е у всеки един от нас като начин на мислене и поведение. Този модел ще бъде устойчиво изграден, когато стане част от нашата култура. Именно затова, заедно с културните центрове се разбрахме, че ще се опитаме да направим зоната на НДК, а също и на ФКЦ, свободна от пластмаси. Това ще бъде начин, при който с култура и възпитание ще се опитаме да очертаем план за опазване на околната среда от замърсяване. Идеята е това да стане част от нашето ежедневие“, каза още министър Димов.

Ангелкова посочи, че важен успех по отношение на морските плажове е, че

броят на неохраняемите ивици през този сезон ще е по-малък,

спрямо миналото лято. Благодарение на усилията на министерството плажовете, които ще останат без стопанин са 86, обясни тя. 23 са неохраняемите плажове във Варна и областта, 13 са в област Добрич, а 50 са в Бургаско.

Прогнозите към момента са чуждестранните туристически посещения да са с около 5% повече в сравнение с Лято‘2017, когато те бяха над 5,3 млн. и достигнаха увеличение от 5,7 на сто, каза още министър Ангелкова. Тя поясни, че и ранните резервации, и предварително заявените полети на морските летища Варна и Бургас за лятото на 2018 г. сочат ръст, спрямо миналия сезон.

Резултатите за 2017 г. също са отлични. Чуждестранните туристи надминаха с 1,8 млн. души собственото население на страната. Българите пък са реализирали около 9 млн. нощувки у нас. Тези резултати ни задължават да задържим високото качество на българския туристически продукт и нарастващия интерес на туристи от висок клас. Още повече, че с големите туроператори вече договаряме лято 2019 г., заяви министърът.

Тази година 13 плажа в България са със син флаг, което означава, че предлаганото качество се повишава. При някои от тях водата за къпане през миналата година е била оценена като „много добра“, а тази година вече като „отлична“, информира още Ангелкова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ