СВЕТЪТ 

Вучич призна: Косово е основната пречка за Сърбия към ЕС

Косово си остава основното препятствие, блокиращо пътя на Сърбия към Европейския съюз, заяви сръбският президент Александър Вучич. „Единственият голям проблем, който аз виждам като пречка по пътя ни към ЕС е проблемът с Косово”, каза Вучич в интервю, предава Канал 3.

Сърбия, която се надява да влезе в ЕС заедно с Черна гора през 2025 г., твърдо отказва да признае декларацията за независимост от 2008 г. на Косово и все още приема страната, като своя южна провинция. Косово и Сърбия искат да станат част от ЕС, но от Брюксел дадоха да се разбере, че това няма да стане, докато те не изяснят взаимоотношенията си чрез договор.

„В крайна сметка всичко е за Косово, независимо дали ще можем да го направим или не”, заяви Вучич в интервюто, което се проведе на английски език. „И, разбира се, това е доста повече за сърбите, но от друга страна това ни дава едно много силно съобщение от ЕС и Запада, че ще се наложи и да отстъпим”, каза той. След започването на преговори под егидата на ЕС през 2011 г. двете страни подписаха споразумение преди пет години, за да подобрят ежедневния живот на своите граждани. Вучич беше замесен в преговорите, тъй като тогава той беше министър-председател. Според него косовските албанци не са готови за консенсусни решения.

„Те мислят, че Сърбия просто трябва да ги признае за независима държава, и това е. Те не трябва да правят нищо за сърбите и Сърбия, те само трябва да чакат”, каза Вучич. „Не съм готов да говоря в конкретика, но в живота трябва да се правят отстъпки. Ако те са готови, ние може и да стигнем до нещо, ако те не са готови, тогава това са много лоши новини за всички нас”, каза Вучич.

Президентът на Сърбия сподели, че „едно от най-опасните неща е да имаш замразен конфликт, защото един ден някой може да реши да го размрази”. „Слушам Запада да казва, че това би било най-лошото решение, защото може да отвори кутията на Пандора. Но Западът отвори кутията на Пандора преди 10 години, признавайки косовската независимост”, казва Вучич.

Почти десетилетие след конфликта от 1998 г. – 1999 г., когато НАТО бомбардира Сърбия и фокусира военните си сили в Косово, Прищина обяви независимост. Тя беше призната от повече от 110 страни включително България, САЩ и повечето страни членки на ЕС, но не и от съюзника на Сърбия – Русия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ