НОВИНИТЕ 

Паметник на Емил Димитров откриха в родния му град Плевен

Паметник на Емил Димитров откриха в родния му Плевен. Общината организира поредица от прояви днес по случай празника на града. „В миналото в Плевен се провежда най-големият в страната пролетен панаир. Този панаир не е имал конкуренция по отношение мащаба и размерите си. За 28-а година е бил посетен от 45 хиляди души“, каза Нели Дакова от Регионалния исторически музей. Тържествена сесия започва в 10.00 часа.

По-късно празничен ритуал ще събере плевенчани на централния площад „Възраждане“. С уникален ритуал ще се учреди първият за страната гвардейски ученически оркестър към Средно училище „Иван Вазов“. В 13.00 часа бе официалното откриване на паметника на Емил Димитров. Автор е скулпторът Константин Симеонов – Костика. „Памет към твореца и артиста Емил Димитров. Да съхраним музиката му, песните му. Това сме ние“, каза той.

Средствата за изработването бяха набрани с поредица дарителски инициативи на организации и граждани. Със слово по случай празника към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански: „Днешният ден е за памет и признателност, за равносметка и планове за бъдещето. Памет и признателност за всички тези, които работеха преди да дойдем ние, които създадоха сърцато основите на града. С гордост показваме на нашите гости възстановената Градска градина и водната каскада, преобразения площад пред ДКТ „Иван Радоев”.

Работим за това Плевен да става още по-красив и цветен, да бъде повод за гордост за всички плевналии, където и да са по света. Днес е ден и да си кажем какво не ни достига, за да направим града ни такъв, какъвто го виждаме в мечтите си. Хората ежедневно изискват от нас и ние сме длъжни да им даваме все повече, затова са ни гласували доверие и трябва да го оправдаем.

Ще ми се да вярвам, че всички заедно ще успеем – ако работим в една посока, с общи усилия, с общ ум, дух, сърце и талант ще направим Плевен такъв, какъвто искаме да го оставим на децата ни. Нека бъдещият ден е цветен и красив, това зависи от всички нас и вярвам, че можем да го постигнем заедно, ако работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето. Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник, плевналии!”, каза г-н Спартански.

Вечерта Празникът на Плевен продължава с два концерта на площад „Възраждане”. От 20.30 часа на сцената ще се качат група „Хоризонт”, а от 21.30 часа – рок група „Легендите”. За финал ще има празнична заря.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ