ПОЛИТИКА 

Испанският премиер отказа участие в срещата на върха ЕС – Западни Балкани

Испанският премиер Мариано Рахой идва на посещение у нас. Той обаче няма да присъства на срещата на високо равнище на 17 май ЕС – Западни Балкани, предаде БНТ. Причината за това е участието на Косово, чиято независимост не се признава от Мадрид заради проблемите с исканията за независимост на каталунците.

Испанският премиер категорично отказва да седне на една маса с косовски представители. Прищина вчера потвърди, че ще участва на най-високо равнище във форума в София, като косовският президент Хашим Тачи ще представлява страната си. Заради съпротивата на страните от ЕС като Испания, които не признават независимостта на Косово, в заключителните документи на форума и по време на пленарните сесии лидерите на страните от Западните Балкани ще се представят като „партньорите от Западните Балкани“ на лидерите от ЕС.

Срещата се очаква да одобри заключителна декларация, в която се потвърждава ангажимента на страните от ЕС за европейската перспектива на 6-те страни от Западните Балкани и да се постигне съгласие за координирани действия в борбата срещу нелегалната имиграция, трафика на хора, борбата с организираната престъпност и корупцията. Основна цел е постигане на съгласие за подобряване на инфраструктурните връзки на балканските и европейските страни и затова пленарната сесия е под наслов „Свързаност“. Министърът на външните работи Екатерина Захариева увери вчера, че всичките 28 страни от ЕС, включително и Испания, са одобрили текста на заключителната декларация.

Рахой няма да участва в срещата на ЕНП, която се организира в София в навечерието на срещата на върха. Сред участниците, към които е отправена покана, не е посочен и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, става ясно от прессъобщенията на ЕНП от последната седмица. Бившият премиер Силвио Берлускони, лидер на италианската „Напред, Италия“, също ще участва в партийната сбирка, на която ще се срещне и с председателя на ЕП Антонио Таяни, с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с лидерите Никос Анастасиадес (Кипър), Себастиян Курц (Австрия), Виктор Орбан (Унгария), Андрей Пленкович (Хърватия) и Лео Варадкар (Ирландия).

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ