ТЕМА 

Рязко се увеличават подслушванията, поискани от прокурорите

За две години броят на поисканите от прокуратурата специални разузнавателни средства (СРС) се е увеличил със 72%, става ясно от годишния й доклад. Съдът е уважил над 1700 от тях.

През 2015 г. обвинителите са поискали 1287 СРС-та, година по-късно броят им е бил 1866, а през миналата година – 2211. Това обаче не е общият брой на поисканите разрешения за следене и подслушване, тъй като прокуратурата не е единствената структура с правомощие да подава искания. Такова право имат МВР, ДАНС, както и редица други служби. Общият брой се отчита от Върховния касационен съд. Според неговия годишен доклад през 2017 г. са дадени 4701 разрешения, което е с почти 200 по-малко спрямо 2016 г. Т.е. обща тенденция за голямо увеличение няма, но прокуратурата е станала доста по-активна по тази линия през последните две години.

На фона на увеличаващите се искания, не се отчита сериозен ръст в ползата от подслушванията. По традиция ефективността от подслушването и следенето у нас е ниска. През 2016 г. например в резултат на над 1700 прокурорски искания са изготвени едва 754 доказателства за пред съда. От общо 4701 разрешения за цялата страна пък са изготвени 1214 доказателства.

Още през миналата година спецсъдът отчете ръст в броя на разрешените СРС-та. Обяснението бе, че със законови промени там бяха пратени нови престъпления, съответно разрешителният режим за тях. Вероятно следващата година ще се отбележи нов ръст, тъй като същият съд вече се занимава и с корупционните дела.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ