АВТО-МОТО 

Бутонът за стартиране на мотора е смъртно опасен?!

Удобната функция за безключово стартиране на двигателя, която стремително набира популярност, се оказа не толкова безобидна и дори вече е причинила редица смъртни случаи, сочи проучване на The New York Times.

Разследването на журналистите показва, че от 2006 г. насам поне 28 човека в САЩ са намерили смъртта си заради газовете на автомобили с безключово стартиране на мотора. Други 45 човека са се отровили, но все пак са били спасени от лекарите. Голяма част от тях са останали инвалиди заради мозъчни увреждания.

Всички пострадали са оставяли колите си в гаража на къщите, в които живеят и са лягали да спят, без да разберат, че на са изгасили двигателя. Той на свой ред е работил цяла нощ, като за този период концентрацията на отработените газове е превишавала 30 пъти безопасните норми.

Любопитното е, че системите за безключов достъп са стандартни при близо половината от 17 млн. продадени нови автомобили на година в САЩ. Официална статистика за подобни инциденти с тях обаче не се води, въпреки че на няколко пъти Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) е обръщала внимание на проблема.

Обществото на автомобилните инженери (SAE) вече предложи поставяне на система за предупреждение за неизгасен двигател, но според някои експерти, тя също може да се окаже неефективна. Във Ford също намериха решение с функция, която изключва мотора след 30 работа на празен ход. Останалите производители обаче не са склонни да поставят подобна технология в колите си, защо тя ще увеличи цената им.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ