ПОЛИТИКА 

Премиерът: Ако на Балканите не си помогнем сами, и Господ няма да ни помогне

Ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“, която се проведе в София. По думите му премиерите идват и си отиват, но държавите остават, а самият министър-председател е човек, който обича историята.

„Винаги трябва да помним като държава, това което се направи“, посочи Борисов. Премиерът припомни, че в Солун се е дала перспектива на България и Сърбия за Западните Балкани. Сега предстои тя да продължи. „Беше изключително трудно“, смята Борисов. Той посочи, че се работи активно в насока транспортните коридори – ж.п. линии, пристанища, магистрали. Според министър-председателя ТОЛ системите, които се въвеждат във всички държави, гарантират, че могат да изплатят заемите. „Това, когато го има, аз съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене в Европа“, посочи Бойко Борисов.

Премиерът попита защо има толкова страх от Западните Балкани, като посочи брутния вътрешен продукт на страните. Малко под 100 милиарда сумирано достига сумата, което е положително. „А в същото време това място генерира само войни и огромни разходи“, смята Борисов, като допълни, че ключът към подобряването е бавно и с диалог, капка по капка да се вършат нещата. Той даде пример с част от темите, които ще се обсъдят по време на срещата на върха. Сред тях са ядреното споразумение с Иран, Брекзит, войната в Палестина, конфликтите в Сирия.

„Всички тези побоища и войни генерират още по-голяма миграционна вълна“, смята Борисов, като пожела ползотворна работа на делегатите и колегите си.

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ