ЗДРАВЕТО 

Авокадо и боб държат инсулина в норма

Диабетът е обменно заболяване, което се характеризира с необичайно високо ниво на гликозата в кръвта. Затова режимът на хранене при него е от изключително значение.

Млечните продукти като цяло са добър вариант в менюто на диабетика с изключение на мазните сирена. Неподходящи храни са тлъстите меса и риби, мозъкът и хайверът. Препоръчват се телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче месо.

Подходящо е и заешкото, пилешкото, пуешкото и дивечовото. От рибите много добра храна за диабетиците са пъстървата, бялата риба, мерлузата, скумрията, треската, кефалът и сафридът. Субпродуктите не се препоръчват, както и колбасите. Страдащите от захарна болест могат да хапват понякога колбаси, но телешки, нетлъста и непушена шунка, а от яйца предимно белтъци.

Всеизвестно е, че за диабетиците не са позволени захарта, медът, глюкозата, шоколадът и всички сладкарски изделия, които не са приготвени с подсладители. Хлябът не бива да е бял, а типов, ръжен и пълнозърнест. Подходящи са още зрелият фасул, лещата, грахът, соята се позволява до 50 г на седмица, а ядките най-много по 30 г дневно. Зеленчуци се позволяват в неограничено количество и от всички видове, като само патладжаните, зелето и баклата се разрешават до 200 г на ден.

Картофи не се препоръчват. Особено внимание ендокринолозите и диетолозите обръщат на плодовете. Не бива да се употребяват мушмули, грозде, круши, банани, сушени смокини, стафиди, фурми и сливи. В ограничени количества, до 200 г на ден, се позволяват черешите, прасковите, горските плодове и ананасът. Умерено, до 300 г дневно, могат да се хапват дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ