ЗДРАВЕТО 

Страшно! Удар в главата може да ни докара паркинсон

Учени откриха връзка между сътресението на мозъка и неизлечимата болест на Паркинсон след 12-годишни изследвания. Една-единствена травма на главния мозък може значително да увеличи риска от развитие на невродегенеративното заболяване.

Невролози от Калифорнийския университет в Сан Франциско открили връзка между мозъчното сътресение и старческото слабоумие, докато изследвали данни за над 300 000 американски ветерани за 12-годишен период, от 2002 г. до 2014 г.

Въз основа на анализа на историята на заболяването било изяснено, че за онези, които са имали мозъчно сътресение, рискът от развитие на болестта на Паркинсон е 71-процентен. Получените резултати показват също, че за пациентите с умерена до тежка мозъчна травма, свързана с над 30-минутна загуба на съзнанието или над 24-часова амнезия, рискът от слабоумие е 56-процентен.

За получилите мозъчно сътресение и боледували от туберкулоза рискът е 83-процентен. Медиците предполагат, че травмата на главния мозък намалява устойчивостта му към стареене.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ