ЗДРАВЕТО 

Ужилване от насекоми праща 15 хиляди годишно в гроба

Пролетта е сезонът на повишения тонус и доброто настроение, но също и на алергиите. Те са все по-често заболяване, което се дължи 50% на гените. От тях страда всеки десети българин, а над 15 хиляди нашенци умират от непоносимост към насекоми и полени. Най-масови са алергичните ринити, на второ място са инсект алергиите – основно към оси и пчели.

С годините нелекуваният алергичен ринит често стига до астма, а тя може да се предотврати, ако проблемът е открит навреме. Основният симптом е дразнеща хрема, особено когато човек е навън, но може да се стигне до остър пристъп – със затруднено дишане, дори задух. В такава ситуация човек трябва да иде по най-бързия начин в лечебно заведение. Сам може да си помогне само с обилно изплакване на лицето с вода. За разлика от алергичния ринит, инсект алергията може да стигне до животозастрашаващо състояние, понякога и с фатален край.

Получава се при ужилвания от оси, пчели и стършели и е особено опасна, когато човек все още не знае, че е алергичен. Ако е вкъщи на терасата например, може да си сложи бучка лед на ужиленото място. Незабавно трябва да иде на лекар, ако започнат симптоми като: оток на мястото на ужилването, който за минути може да се разшири до размера на монета от 1 лев, затруднено дишане, промяна в гласа, невъзможност за преглъщане, чувство за задушаване, прилошаване, притъмняване пред очите, падане на кръвното. В планината не бива да се ходи с цветни дрехи, нито с парфюми. Препоръчват се кафяви, зелени, тъмни дрехи, безароматни сапуни и козметика и т.н. Ако има ужилване, пациентът трябва да си носи ампула адреналин, която веднага се изсипва под езика. Трябва да носи и инжекция урбазон от 40 мг – прави се мускулно, и да отиде в най-близкото лечебно заведение.

Ако ужилването е факт, първо трябва да отстраним жилото. Това трябва да се направи внимателно, а мястото на ужилването да се измие с вода и да се намаже със спирт или друг дезинфектант, ако носим със себе си. В полеви условия има редица натурални средства, с които може да се натърка мястото, като магданоз, маточина, невен, живовляк, слез, листа от бъз, сок от чесън, кромид лук, зелеви листа. Ако разполагаме със сода бикарбонат, може да се навлажни и се постави върху ужиленото място.

Сериозната опасност при ухапване от пчела или оса обаче е силна алергична реакция. Тя е по-голяма при ухапване от пчела поради съдържащите се в нейната отрова алергени, най-вече мелитин и фосфолипаза А2. Алергичните реакции могат да бъдат по-леки, с локални прояви – по-обширно зачервяване, обрив, сърбеж, отоци около устните, ушите, очите, шията и ларинкса, слабините. Възможни са и особено тежки алергични реакции – задух, промяна на гласа, трудно преглъщане, хрипове. В повечето случаи тежките реакции са при ухапване в областта на главата, устата или шията.

Силният оток в тази област може да причини затруднено дишане и рязко спадане на артериалното налягане. Най-тежката и директно застрашаваща живота реакция е т.нар. анафилактичен шок, при който антителата, намиращи се в кръвта, под въздействие на алергените отделят субстанции, водещи до колапс. Ако не можем да намерим лекарска помощ, пострадалият незабавно трябва да бъде потопен или във вода, или в кал.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ