МИСТЕРИИ 

Вековните дъбове на Пейо Яворов сеят смърт

Два клонести дъба, годините на които никой не знае, хвърлят дебела сянка върху чешмата край шосето между исперихските села Подайва и Здравец. Местните хора разказаха, че те носят лоша поличба. Според възрастните те подтикват младите към агресия и греховни страсти. Миналата година пък пиян мъж обезумял и решил с опела си да разбие дърветата, но само си разбил главата.

Герои на Яворов

Подаявци разказват, че околността се нарича Старите мешета. Преданието повелява – ако искаш да останеш жив, да не замръкваш под стволовете на двете мешета. Местните вярват, че този, който се заседи по-дълго под вековните корони, е обречен на любовна мъка и нещастия, които често завършват с кръв.

Начетен селянин обясни, че двете стари мешета всъщност са олицетворение на легендата за Явор и Калина, увековечена от Пенчо Славейков в баладата „Неразделни“. Хората вярват, че вековните стволове са избуяли тук преди столетия като паметник на двама влюбени с различна вяра, на които не било съдено да изживеят живота си заедно. За да избегнат раздялата, младите избрали смъртта, а точно на лобното им място на следващата пролет поникнали две зелени фиданки.

Оттогава се случвали необясними нещастия все на това място.

Куршуми от ревност

През пролетта на 2010 г. легендата за злата прокоба на „Старите мешета“ отново стресна местните хора. 37-годишният Сезгин от Подайв се простреля сам в главата под сянката на двата дъба минути след като бе погубил двама свои съселяни, виновни, според него, за разбитата му любов. Самоубиецът хлътнал до уши в женена булка именно след като се срещнали под двата дъба.

Във фаталния ден той отишъл до дома й и потърсил сметка от мъжа й Гюнайдън, защо е изпратил половинката си на гурбет чак в Белгия. Докато траяла свадата, вбесеният Ромео започнал да гърми и на пода се озовали два трупа – дядото Халид и 17-годишният му внук Доан, син на фаталната Ренгинар. Съперникът Гюнайдън се оттървал по чудо, само бил ранен. Като залял с кръв къщата, убиецът отпрашил с кола към съседното село. Минавайки край двата злокобни дъба обаче, Сезгин се сетил за преданията. Уплашен от стореното и от разкаяние той пуснал последния куршум в собственото си слепоочие.

Жертва от Исперих

Година по-късно друга любовна страст завърши с фатален край под клоните на Старите мешета. 36-годишната Рафие от Исперих бе пребита до смърт с бухалка от приятеля си Васил, защото решила да сложи край на връзката им и да заживее с друг мъж. След няколкото поредни драми вече с изключение на туристите никой в района не смеел да припарва до дърветата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ