ШАРЕН СВЯТ 

Заработи най-големият 3D принтер, изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.

Използвайки патентован процес, разработен съвместно с Австралийската федерална научноизследователска агенция (CSIRO) 3D принтера разполага с площ за изграждане размери 9 м х 3 м х 1.5 м, но процесът на печат не е ограничен от размера на кабината му, което означава, че може да се използва за отпечатване на още по-големи предмети.

Устройството отпечатва слой по слой, както съществуващите 3D принтери, но вместо да използва метален прах, които се разтапя при екстремни температури, процесът Titomic Kinetic Fusion използва роботизирана ръка, която впръсква частици от титаниев прах върху скеле със свръхзвукова скорост от около 1 км в секунда, което е толкова бързо, че когато частиците се сблъскат, механично се сливат плътно.

Машината не изисква защита от газове, което води до намаляване на отпадните материали в сравнение с традиционните техники на принтиране. Тъй като, процеса използва кинетична енергия, а не топлинна енергия, не съществува риск от топлинна деформация на предметите, които се отпечатват.

Компанията вече използва технологията за производство на монолитни титаниеви велосипедни рамки, на по-малка машина с капацитет от една рамка на всеки 30 минути. По-големият вариант, който е с габарити 40 х 20 метра и може да вложи 45 кг материал за час, е много по-бърз от други, по-малки метални 3D принтери, които разполагат със скорост на изграждане от около 1 кг за 24 часа, според главния изпълнителен директор на Titomic, Джеф Ланг.

Въпреки използването на прахообразен титан, от компанията твърдят, че принтерът може да произвежда части с „почти същата” здравина, като на титаниеви части, произведени посредством стандартните техники.

Освен това, принтерът позволява, частите съставени от няколко компонента да бъдат изработени цели, които са по-леки и по-здрави, защото не се нуждаят от рязане, огъване, сглобяване и заваряване, което позволява производството да бъде напълно автоматизирано.

Принтерът може да работи и с други метали, но компанията е избрала този материал, поради неговата здравина, лекота и относително ниска цена.

Titomic е насочена към производството на авиокосмически, военни, морски и спортни стоки, предимно велосипеди, както и с приложения в автомобилостроенето, медицинското оборудване, строителството и минна дейност. За военни приложения съоръжението на компанията в Мелбърн ще включва зона за спазване на правилата за регулиране на международния трафик в областта на оръжията (ITAR), която да отговаря на изискванията за национална сигурност на САЩ.

Компанията вече е привлякла вниманието на някои големи производители, съобщавайки за партньорства с производителя на голф стикове Callaway и корабостроителната компания Fincantieri Australia.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ