МИСТЕРИИ 

Чудотворен дъжд заваля в ловчанско село

Чудо се случи в ловчанското село Краево навръх 2 май, когато светата ни Православна църква чества паметта на цар Борис. Ловчанският митрополит Гавриил посети селото, чийто храм носи името на Покръстителя на българския народ, и възглави архиерейска света литургия. В нея съслужиха председателят на църковното настоятелство при храма ставрофорен свещеноиконом Алекси Александров и ставрофорен свещеноиконом Кънчо Кабадийски от Ловеч.

В своята проповед митрополит Гавриил изтъкна равноапостолния подвиг на св. цар Борис, благодарение на когото България е станала християнска държава. Владиката припомни, че блаж. Теофилакт Български пише, че мощите му са били открити нетленни, което разкрива неговата святост. Председателят на църковното настоятелство при храма ставрофорен свещеноиконом Алекси Александров благодари на хората, направили възможно обновлението на храма в Краево, като мнозина освен със средства се включили и с личен безвъзмезден труд.

И сподели, че наскоро, преди самото боядисване на храма, се помолил дръвчетата около църквата да бъдат напоени, защото заради сушата са щели да се разболеят. „Господи, аз ще боядисам храма, а Ти полей дърветата“, споделя отец Алекси. Той и местните хора засвидетелстват, че след това е започнал да вали дъжд единствено в църковния двор, който полял дърветата. По този начин според вярващите Бог ги укрепил в православната вяра.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ