АВТО-МОТО 

В Уелс създадоха уникален автомобил на водород

Уелската фирма Riversimple проектира и създаде концептуален модел на водороден автомобил. На двуместния модела Rasa му трябват само 1,5 кг водород, за да измине 480 км. Компанията, създадена едва през 2016 г., е убедена, че колата ще се окаже сериозен конкурент на електрическите автомобили, и смята да започне серийното й производство през 2020 г.

Rasa е необикновена водородна кола. Дизайнът, над който е работил Крис Рейтц (създател на Fiat 500), умело съчетава футуристични и ретро елементи. Технически, основната разлика между този модел и всичко създавано по-рано, е че има отделен електромотор на всяко колело. Както и използваните в конструкцията суперлеки материали, благодарение на които автомобилът тежи само 580 кг. Това води до съвсем не лошото ускорения от място до 100 км/ч за 10 сек.

Захранването на автомобила става от „горивни клетки“ – водородни елементи преобразуващи химическата енергия в ток, както и от преобразуването на кинетичната енергия, която се губи при спиране и движение по наклон и инерция, в електрическа. Токът не отива в класически електрически акумулатори на енергия, а в суперкондензатори, които са разположени в предната част на автомобила. В резултат на това от изпускателната тръба излича чиста водна пара.

Създателите акцентират върху дизайнерските характеристики на автомобила, като твърдят, че е уникален. „Всички големи автомобилни производители се опитаха да създадат водородни коли, като просто модифицираха технологията на автомобилите с ДВГ. А ние започнахме от нулата „, казва Хуго Споърс, основател на Riversimple. Което е истина, защото в създаването на Rasa компанията по-скоро повтаря опита на Tesla и Toyota, които разработват своите електрически автомобили от нулата, а не преправя нещо остаряло.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ