ЗДРАВЕТО 

Всеки трети българин страда от алергия

Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас. През последните 30 години се наблюдава непрекъснат възход на алергични прояви, като очакванията са до 10-15 години над 50% от населението да бъдат засегнати от проблема, прогнозират алерголози.

Най-често алергиите се причиняват от замърсяването на въздуха, храните и все по-голямото отдалечаване от природата. Традиционно поленовата алергия, чийто пик е сега, се характеризира с раздразнение на очите или носа, но може да се прояви и под формата на кашлица или астматични пристъпи.

Сред най-засегнатите групи са децата в училищна възраст и младите хора, като 30% от тийнейджърите в Европа попадат в тази категория. Обикновено пикът на сенната хрема е през май. Тази година обаче, поради необичайно високите температури, започна 2 седмици по-рано.

Причината е, че твърдите прахови частици, които в градовете са в по-големи количества, се утаяват в близост до повърхността на земята, а именно те се явяват преносители на семената на различните растения. Затова и хората в селските райони по-рядко страдат от алергии.

Най-ефикасното лечение на сенната хрема е да избягваме местата, където има силен цъфтеж, което за хора в трудоспособна възраст е невъзможно, коментират алерголози. Традиционно симптомите ѝ се облекчават с медикаменти, като има опасност следващата година тя да трае по-продължително. Трайно решение няма, но потискането на проявите все пак е възможно чрез имунна терапия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ