ЗДРАВЕТО 

Лаймската болест се крие в кръвта 10 години

Лаймската болест е инфекциозно заболяване с ендемичен характер и се причинява от специфичен микроб, чиито преносители са кърлежите. Тя е известна на лекарите у нас, тъй като имаме случаи от години. Така че медиците я разпознават, особено в районите, за които е характерна най-вече. Лошото е, че първоначалните симптоми не са много изявени и това е най-коварното при заболяването. Протича скрито.

Началният стадий не е чак толкова тежък и не предизвиква притеснение в хората. Не е изключена отпадналост, наличие на температура. Много типично е петното на мястото на ухапване от кърлежа. Мястото около червенината нараства, а пък центърът избледнява. Но това е в класическия случай, защото много често заболяването не се разпознава. В същото време болестта е лечима в този период. Ако една седмица пациентът приема антибиотици, в 95% от случаите се справя със заболяването.

Но тъй като често това не се разпознава, една малка част от хората подценяват ухапването от кърлеж и смятат, че са се справили със заболяването, коментират специалисти. След около 10-15 години обаче има случаи и тогава започва вторият етап на заболяването, който е свързан с усложнения. Те могат да поразят всички органи и системи, но най-тежките са неврологични. Тогава вече лаймската болест е нелечима и според специалистите това я прави тежко социално заболяване.

Освен, че трябва да има данни за ухапване от кърлеж, диагнозата може да се постави след проведени изследвания. Ако пренебрегнем едно такова състояние, не е задължително да се развият тежки последици, но при една част от хората остават след няколко години. Важното е, че болният не е заразен и няма как да предаде болестта на други.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ