ШАРЕН СВЯТ 

Разкошна яхта на Саддам Хюсеин бе превърната в хотел

Огромното легло в суперяхтата на Саддам Хюсеин е постлано, копринените пердета около него са дръпнати, а в съседство инкрустираната със злато баня и бръснарски стол чакат своя ползвател.

Иракският диктатор обаче никога не се е качвал на 82-метровата яхта „Басра бриз“, построена за него през 1981 г., и на нейните удобства сега ще се радват лоцманите, които направляват навигацията към и от пристанището на Басра, главния град в Южен Ирак.

Заедно с други съкровища, оставени от Саддам, свален от власт през 2003 г. при оглавената от САЩ интервенция в Ирак и обесен три години по-късно за престъпления срещу човечеството, правителството, което го наследи, се опитва да намери приложение на кораба.

След като Ирак си го върна през 2010 г. след съдебна битка и три десетилетия одисея в чужбина, той повечето време е закотвен в Басра. Оборудван с президентски апартамент, състоящ се от личните покои на Саддам, гостни и спални, както и от 17 по-малки стаи за гости, 18 каюти за екипажа и клиника, богато екипираният и украсен кораб беше обявен за продан за 30 милиона долара.

Правителството не успя да намери купувач и през последните две години „Басра бриз“ се използва от Университета на Басра, служейки на изследователи при пътуванията им за изучаване на морския живот. Властите са решили сега да я закотвят за постоянно в южното пристанище, като хотел и място за отдих за лоцманите, много от които живеят в отдалечени градове.

Построена в датска корабостроителница, докато Ирак бе във война с Иран, яхтата била прехвърлена в Саудитска Арабия, по онова време съюзник на Саддам, за да бъде защитена от въздушни удари срещу Басра, разказват служители, позволили на Ройтерс ексклузивна обиколка на плавателния съд.

Кралството, което скъса със Саддам след иракското нахлуване в Кувейт през 1990 г. след това предало кораба на Йордания. По-нататъшната му съдба е неясна, докато Ирак не го откри във френското пристанище Ница, където съдът го иззе и го изпрати у дома.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ