СВЕТЪТ 

Макрон: Отношенията между Франция и Русия имат трайна историческа основа

Отношенията между Франция и Русия имат трайна историческа основа. Това заяви вчера в интервю за френския телевизионен канал БФМ президентът на Франция Еманюел Макрон след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

„Русия и Франция винаги са си говорили. Винаги разглеждам нашите отношения в историческа перспектива“, каза Макрон. Той припомни, че в създаването на архитектурния облик на Санкт Петербург са участвали френски архитекти, поканени от Петър Велики след негово посещение във Версай. „Екатерина Велика е поддържала приятелство с Волтер“, заяви френският президент. „Нашите връзки черпят сила от тези културни извори.“

В коментар за отношенията си с Путин Макрон каза, че „поддържа лични отношения с чуждестранните си колеги“ и че смята, че такива отношения служат на интересите на Франция. „Владимир Путин има историческо и стратегическо виждане за отношенията между Русия и Европа“, каза той. „Русия е европейска страна.“

В отговор на въпроси за главните цели на френския курс Макрон заяви, че „първата задача на френската дипломация е сигурността на французите“. „Никого не поучаваме и нашият глас се чува в целия свят“, каза той.

По думите на Макрон във Франция има само две професии, в които всеки от шейсетте милиона французи смята, че може да се справи по-добре със задълженията. „Това са постовете на президента и треньора на националния отбор по футбол“, заяви той. Макрон заяви, че „има доверие на националния отбор на Франция по футбол“ и потвърди плановете си да се върне в Русия, ако френският отбор достигне полуфинал.

„Много обичам футбола. Смятам, че ще мога да се върна, за да подкрепя футболистите от националния отбор на Франция“, каза френският президент.

В четвъртък Макрон пристигна в Санкт Петербург на двудневна визита за разговори с Владимир Путин и участие в международния икономически форум в същия град. Срещата между двамата лидери беше третата, откакто Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция през май 2017 г.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ