ЗДРАВЕТО 

Друга опасност! Палмовото масло вдига кръвната захар

Палмовото масло намира широко приложение в съвременната хранителна индустрия. Това обаче е свързано с редица рискове за здравето, предупреждават все повече здравни експерти. Използва се широко, защото е евтино, лесно за индустриална обработка и производство на готови храни. Съдържа се в повечето готови бисквити, вафли, различни сладкиши, сладоледи, някои сирена и млечни продукти, бургери, пици и други бързи закуски, сосове, майонези, разтворими супи и спагети, маргарини.

Слагат го и във фритюрниците за пържене по заведенията.

Разбира се, пълният списък е още по-голям. В Европа производителите са длъжни да указват за това на етикета, но често това се прави с твърде ситен шрифт. Все пак справката си струва. Експертите отдавна обръщат внимание върху възможните последици за здравето от прекомерната употреба на продукти с палмово масло. Специалисти от Германия казват, че то води до затлъстяване на черния дроб и повишена кръвна захар.

Последно това е доказано в експеримент с 14 доброволци на възраст между 20-40 години. Оказало се, че човешкото тяло може безопасно да се справи с еднократна порция от продукта, но честата му употреба оказва сериозно негативно влияние върху работата на всички вътрешни органи. Щетата за организма настъпва дори само след употребата на една чаша палмово масло. Тя попада в организма, ако изядем дори само едно меню в заведение за бързо хранене или 8 парчета пица от улицата.

Палмитиновата киселина, която е компонент на палмовото масло, увеличава лошия холестерол. В кръвоносната система се възприема като биологичен отпадък и спомага за развитието на сериозни заболявания, включително проблеми със сърцето и съдовете.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ