МИСТЕРИИ 

Всеки трети нашенец ходи на врачка

40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света. 29% вярват в съществуването на извънземни, 19% са убедени, че хората са установявали контакт с тях, а 14% – че извънземни живеят сред хората, показва ново проучване.

Според него 75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Няма особена динамика сред различните демографски групи – прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18 – 29 г.) в голям дял (63%) също имат доверие на думите на пророчицата.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности, а малко над две трети – в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности.

45% от българите вярват и в магии, а почти половината от хората у нас са съгласни, че изкуствено се създават болести – с цел продажба на нови лекарства. 33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%). 36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада.

Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това, за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места. 35% от българите декларират, че са посещавали гадател/ясновидец/ходжа. И тук впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена, за разлика от столицата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ