Home » България » Александър Андреев: Изборният кодекс трябва да бъде съществено променен

Александър Андреев: Изборният кодекс трябва да бъде съществено променен

Сподели новината

Избирателната активност никога не сме я оценявали, защото тя не влиза в определянето на мандатите. Тя има значение единствено за доверието и политическата представителност.

Това коментира пред bTV бившият председател на ЦИК Александър Андреев, цитиран от novini.bg.

Относно въвеждането на район „Чужбина“ при избори Андреев посочи, че най-важно е да бъдат определени границите и избирателното тяло, т.е. кои български граждани имат право на глас, и да бъдат определени мандатите на район „Чужбина“.

Бившият председател на избирателната комисия подчерта, че няма риск сънародниците ни извън граница да загубят избирателните си права, но уточни, че район „Чужбина“ не съществува във всички държави, тъй като той се въвежда с активна регистрация.

По думите му, ако се мине към въвеждането на район „Чужбина“, това би наложило преглед на Изборния кодекс.

Моето мнение е, че този Изборен кодекс трябва да бъде съществено променен. Той е създаден за гласуване с хартиената бюлетина, т.е. при други обстоятелства на изборния процес, допълни Андреев.

Според него въпросът дали да гласуваме с хартиена бюлетина или на машина трябва да се реши, едва след като се обсъди кой от двата варианта би повишил доверието в изборния процес.

Александър Андреев отбеляза, че и гласуването с хартия, и гласуването с машина има своите недостътаци.

Трябва да се успокои обществото, за да има доверие в изборния процес, завърши бившият председател на ЦИК.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.