Home » Извън/Земно » Астрономи не откриха „подателите“ на извънземния сигнал Wow!

Астрономи не откриха „подателите“ на извънземния сигнал Wow!

Сподели новината

В продължение на 55 години никой не е изследвал частта от Космоса, откъдето може да е изпратен сигналът Wow!. Този сигнал е смятан от някои астрономи за послание от извънземна цивилизация. Сега международен екип от изследователи са провели двойно изучаване района, откъдето най-вероятно идва сигналът, но не са открили там нищо, достойно за внимание.

Сигналът Wow! е открит на 15 август 1977 г. от астронома Джери Еман с помощта на радиотелескопа „Голямото ухо“ на Университета в Охайо и все още се смята за един от най-мистериозните кандидати за ролята на потенциален радиосигнал от извънземна цивилизация. Той продължил 72 секунди, бил мощен, единичен и теснолентов, а честотните стойности били близки до водородната линия, която на теория е много подходяща за ролята на универсална междузвездна комуникация. Изкуственият му извънземен произход не бил доказан, но и не било намерено обяснение сред естествените източници (пулсари, екзопланети, комети или отражението на земния сигнал).

Оттогава този сигнал дълго е обсъждан в астрономическата общност, но така и не било възможно да се обясни произходът му. Досега никой не е провеждал подробно изследване на частта от небето, откъдето най-вероятно е възникнал сигналът. Сега астрономите са запълнили този пропуск и са провели двойно изследване на частта от нощното небе, където може да се намира източникът на Wow!.

По-рано учените са извършили цялостно търсене в базата данни на Европейската космическа агенция с над един милиард звезди. Това им позволило да стеснят възможните звездни системи, които биха могли да бъдат източник на Wow! до една звезда – 2MASS 19281982-2640123. Тя се намира в съзвездието Стрелец, на разстояние 1800 светлинни години от Земята.

Астрономите изследвали частта от Космоса, където се намира тази звезда. За тази цел те използвали телескопа Green Bank и Allen Telescope Array. И двата телескопа били насочени към звездата в един и същи ден: Green Bank я изучавал в продължение на два периода по половин час, а Allen направил шест наблюдения, всяко от които продължило пет минути. Имало и период, в който наблюденията се припокривали.

Резултатите са разочароващи за тези, които се надяваха на извънземен контакт: не е записан сигнал, достоен за възклицание „Wow!. Въпреки това астрономите отбелязват ефективността на използвания подход и се надяват, че подобно двойно наблюдение може да се използва за изследване на други загадъчни сигнали.

Изследването е публикувано в списание Research Notes of the American Astronomical Society.

ОЩЕ: След 45 години учен обясни мистериозния Wow! сигнал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо няма живот на Венера? Отговарят учените от НАСА

И Китай започва мисия за отклоняване на астероиди

Белият дом публикува план за колонизирането на Луната

Добро утро с изгрева на Земята, заснет от кораба „Орион“ (ВИДЕО)

„Джеймс Уеб“ засне огнен пясъчен часовник от формирането на нова звезда (СНИМКА)

Астрономи създадоха огромна карта – от Земята до самия край на Вселената (ВИДЕО)

Ярък метеор освети нощното небе в Норвегия (ВИДЕО)

Смъртта на Фобос. Марс бавно разкъсва по-голямата си луна

Галактиката Андромеда се оказа канибал

Историческо: NASA успя от трети опит да задейства мисията „Артемида“ за връщане на Луната (ВИДЕО)

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар