Home » Свят » Русия е страна без ПВО

Русия е страна без ПВО

Сподели новината

Русия е страна без ПВО

Днес можем спокойно да кажем, че в Русия няма пълноценна противовъздушна отбрана и като цяло Руската федерация е държава, която не може да защити въздушното си пространство. В същото време украинската ПВО е по-ефективна, макар и по-остаряла.

Обяснението за това се крие във факта, че днес в Русия няма многослойна противовъздушна отбрана, а преобладават само системи с голям радиус на действие (ГРБ). Тоест системите с малък радиус на действие (МРД) не осигуряват необходимото прикритие и дори престават да съществуват като елемент от ешелона. Междувременно системите от МРД осигуряват защита срещу обекти, които не виждат радарите на същите СДР и ГРД, например малки БПЛА. Нека ви напомня, че през 2020 г. в Карабах азербайджанската армия унищожи арменските С-300 с помощта на Bayraktar TB2, тъй като С-300 просто не ги видя.

От своя страна, съветските системи от МРД на въоръжение в руските въоръжени сили, дори и след модернизация, не са в състояние да разпознаят малогабаритно модерно оръжие, оборудвано с елементи за потискане с 3-4 поколения по-напред от съветските технологии. Сега малко забавна математика. Русия, държава с територия от 17 098 246 km², съответстваща на нейното въздушно пространство и което трябва да бъде ешелонирано защитено. Но ако говорим за защитата на руската система за противовъздушна отбрана от малки обекти, тогава от съвременните комплекси тя разполага с ПВО "Тор-М2" и зенитно-ракетната система "Панцир-С1". ЗРК “Тор-M2” (ефективен радиус на покритие 12 км), произведен за нуждите на руските въоръжени сили в количество от 132 единици. ЗРПК Панцир-С1 (ефективен радиус на покритие 15 км) произведен за нуждите на въоръжените сили на Руската федерация в количество 116 бр.

Въпрос. Могат ли тези комплекси като цяло да осигурят прикритие на въздушното пространство срещу проникване на високотехнологични съоръжения?

Отговорът е лесен. Критично и категорично – не!

Но основното е, че по време на войната в Украйна руската армия загуби 14 системи за противовъздушна отбрана “Тор-M1/2” и 12 системи за противовъздушна отбрана “Панцир-С1”, унищожени, повредени и трофейни. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна загубите възлизат на повече от 30 системи за противовъздушна отбрана Тор-M1 / 2 и 33 системи за противовъздушна отбрана “Панцир-С1”. В същото време по-голямата част от системите с МРД сега са съсредоточени в зоната на бойните действия в Украйна, за да прикриват позициите на руските окупационни войски (РОВ) от въздушни удари (и не само) на самолетите на Въоръжените сили на Украйна в Донбас и Южните плацдарми, което прави руската противовъздушна отбрана е напълно незащитена от въздействието на малки обекти.

Тоест всичкото, изложено по-горе само подчертава техническата, технологична и военна слабост на Русия.

Факт е, че създаването на комплекс с малък обсег е по-ювелирна да речем работа отколкото щамповане на С-400 и С-500 и др. Защо са ви нужни комплекси в съвременна война, които удрят на стотици километри, но които не виждат обекти, способни да направят тези комплекси на пихтия? В същото време не сте в състояние да създадете необходимото ниво на защита за тези комплекси. Защо?

Защото технически и технологично Русия е изостанала страна и за нея е по-лесно да създаде комплекс, който определя обект в пространство с дължина 15 метра, отколкото комплекс, който разпознава обект с дължина под метър. Неразвитостта и деградацията, както и пълната импотентност – това е най-добрата характеристика на противовъздушната отбрана на въоръжените сили на РФ. На свой ред Украйна през 2022 г., с помощта на международни партньори, започна да укрепва своята противовъздушна отбрана, започвайки със системите от МРД и постепенно преминавайки към СРД, с последваща перспектива за подобряване на ГРД. И докато ефективността на ПВО на въоръжените сили на Украйна расте, в Русия се случва нещо странно. Всъщност държава, която няма ешелонирана ПВО, няма ПВО по принцип. И благодарение на Украйна днес Русия е една от страните с недоразвита и абсолютно безполезна ПВО. С което не можем да не я поздравим. А още няма и година… Едва 10-ти месец.

Източник: Александър Коваленко

Бесарабски фронт

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.