Едва 37% от българите ходят на „задължителния“ профилактичен преглед

 

И без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар, намалява. 37 на сто от осигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващия си лекар за профилактичен преглед през 2016 г., сочи отчетът за дейността на здравната каса за миналата година. През 2015 г. на такъв преглед при джипито си са отишли 39% от хората.

Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново – цели 51 на сто от осигурените, следват хората в Пловдив – 49 на сто, и Търговище – 47%. На дъното са Габрово с 29 на сто прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18 на сто отчетени профилактични прегледи.

От години различни здравни министри искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина. Периодично се искат по-високи вноски за непосетилите личния си лекар или даване право на ден отпуск за профилактичен преглед, но дори не са внасяни подобни промени в закона. Самият преглед включва ЕКГ и мерене на кръвно, плюс кръвна захар за хора, застрашени от диабет. Веднъж на 5 години се полага кръвна картина, а на жени и мъже над определена възраст и мамография или тест за рак на простатата.

Далеч по-често хората водят на профилактичен преглед децата си. 83% от децата от 7 до 18 години са се обърнали към лекаря си с тази цел, при по-малките – от 2 до 7 години, посещаемостта е средно 1.5 пъти на дете, т.е. по-малките ходят повече от веднъж на профилактика годишно.

Ръст в кръвните изследвания отчитат от касата през 2016 г. От пакет „Клинична лаборатория“ – изследвания за кръвна картина, кръвна захар, хормони и др., средно за страната през 2016 г. са отчетени 24 176 изследвания на 10 000 осигурени, което е ръст от 6% в сравнение с 2015 г. Най-много тестове се назначават по линия на касата от лекарите в София, Пловдив и Варна, а най-малко – в Кърджали. От всеки 10 000 осигурени през 2016 г. за 38 пациенти касата е платила ядрено-магнитен резонанс.

Вашият коментар